Великденска работилница „Шарена перашка“ се проведе във Видин

Великденска работилница „Шарена перашка“ се проведе във Видин Великденска работилница, организирана от Регионалния исторически музей във Видин, събра десетки деца и техните родители. Тя е озаглавена е „Шарена перашка“, защото във Видинския район боядисаното великденско яйце се нарича перашка, каза етнографът д-р Сашка Бизеранова.
По думите й целта на работилницата е да се покаже процесът на боядисване със стари техники за извличане на бои. Приготвили сме извлек от коприва, липов цвят, люспи от лук, а също представяме и техника за изписване с восък. Когато капката капне върху яйцето, мястото остава небоядисано от боята. Така се получават интересни орнаменти, обясни д-р Бизеранова. 
По време на работилницата има възможност да се разкажат семейни истории, както и да се представят специфични начини за боядисване, които се практикуват. Идеята е да се покаже това, което е запазено от нашите предци, за да бъде продължено и по нехимически начин да се направят красиви перашки със старите техники, уточни етнографът.
Д-р Бизеранова разказа на децата за народните обичаи във Видинско, свързани с Възкресение Христово. Първото боядисано яйце трябва да е червено и с него се прави кръстен знак по челото на децата. След това се оставя пред семейната икона, а миналогодишното се заравя в земята. Смята се, че то предпазва от градушки, обясни тя.
Всички материали за работилницата са осигурени от Регионалния исторически музей./БТА
02.05.2024, 16:57 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha