Ако искате ниски сметки за ток, скрийте се под одеялото до пролетта

Ако искате ниски сметки за ток, скрийте се под одеялото до пролетта

За да нямате високи сметки за ток, най-добре се скрийте под одеялото до пролетта. Това шеговито посъветва пред „Нова телевизия" Еленко Божков, бивш член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Енергийният експерт обясни, че, за да се намалят в някаква степен сметките за ток, са възможни няколко неща. Първото е стопанинът на еднофамилно жилище да го е санирал. На второ място Божков поставя качеството на електрическата енергия, която подават дружествата. Ако е по-малко напрежението в определени граници, потребителят ще консумира по-малка мощност, но за повече време, обясни още той.
По думите му, ако се разгледа тортата на консумация в едно средностатистическо жилище, тя изглежда по следния начин: „Консумирам около 200 киловатчаса месечно. Около 20% от тях отиват за хладилници и фризери, около 14% отива за отопление, около 11% - за миялна машина и пералня, около 9% за осветление, 16% - за удоволствия".
Еленко Божков посъветва гражданите да използват енергоспестяващи климатици и да не слагат печката до хладилника. Двата уреда задължително трябва да са далеч един от друг. Не по-малко важно е хладилникът да се затваря добре. „Взимате си сметката, слагате я между вратата на хладилника и гуменото уплътнение и ако не можете да я изтеглите, значи той се затваря добре. Но да обобщим - хладилникът по-далече от печката и по-далече от стената", коментира още енергийният експерт. Другият съвет на Божков е да се постави фолио зад печката, което да „връща" топлината обратно в помещението.
Той подчерта, че завесите също имат значение, защото пречат на топлината да излиза.
Според Еленко Божков има повишение на консумацията на ток през празничните дни и е възможно да има увеличение на сметките с 10-15%.
 

22.01.2015, 09:23 часа
1007 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha