Иван Генов: Токът от АЕЦ „Козлодуй” скача, ако централата не работи с цялата си мощност

Иван Генов: Токът от АЕЦ „Козлодуй” скача, ако централата не работи с цялата си мощност

Себестойността на тока от АЕЦ „Козлодуй" може да скочи с 50 на сто, когато централата не работи с цялата си мощност. Така тя трудно ще се конкурира на свободния пазар, каза предишният изпълнителен директор на централата Иван Генов в интервю за БНР.
Вчера настоящият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Димитър Ангелов заяви, че с неяснотите около цената, централата е загубила дългосрочни договори за продажба на ток. Днес Генов обясни, че именно дългосрочните договори на дружеството са гаранцията, че то ще работи с цялата си мощност и произведения ток ще е евтин: „АЕЦ „Козлодуй" е с най-ниска себестойност - някъде между 48 и 50 лева, но когато работи на 100% мощност. Ако централата е разтоварена, например и двата блока работят по 60%, разходите си остават същите, а приходите от производството са по-малки и себестойността се качва. Тя може да стигне до 70-75 лв. и тази себестойност вече прави централата доста трудно конкурентна на пазара на електроенергия".
Генов посочи още, че идеята всички производители на ток да внасят 5% от оборота си във фонд „Сигурност" на електроенергийната система означава да се намали с 5% цената на всеки производител: „Не мога да си представя как ще работят тези, които са на загуба. Накрая ще се получи, че НЕК уж има фонд от 5% да му помагаме, но няма да има производители, които да му дават".
Иван Генов определи като абсурд АЕЦ „Козлодуй" да се налага да тегли заем, за да изпълни мерките за удължаване на живота на Пети и Шести блок на централата.

13.07.2015, 14:52 часа
667 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha