Съдебно решение за родителски права виси неизпълнено 40 дни, чака се намеса на полицията

Съдебно решение за родителски права виси неизпълнено 40 дни, чака се намеса на полицията Драмата на Елена Сашева от Крайморие, която е отделена от двете деца въпреки съдебно решение за присъждане на родителски права, може да има развитие на 14 април, когато се очаква и намесата на полиция.
32-годишната жена месеци живее далеч от синовете си - на 7 и 11 г. Историята започва преди година, когато Сашева и съпругът й Марин Маринов от мездренското село Зверино се развеждат. Съдът определя майката да се грижи за децата, а бащата да ги вижда по определен график. Маринов обаче отказва да ги върне след почивка в началото на лятото.
Въпреки съдебното решение те остават при него през цялото лято и нито една институция не успява да ги предаде на майката. Междувременно бащата завежда ново дело за родителски права по което са определени привременни мерки в негова полза. Новото решение е факт от 29 февруари и то отново е в полза на майката. Оттогава досега обаче промяна в ситуацията няма. Институциите показват пълно безсилие при изпълнение на едно съдебно решение, несериозно е да се търси оправдание в нежеланието на децата, които очевидно са настройвани от единия родител срещу другия, коментира адвокатът на Сашева - Евгений Мосинов.
"От страна на Дирекция „Социално подпомагане" - Мездра, са организирани две междуинституционални срещи /с Регионалната дирекция за социално подпомагане - Враца, Държавна агенция за закрила на детето, Община Мездра, Районната прокуратура, РУ на МВР-Мездра, Център за обществена подкрепа-Враца/, за набелязване на действия, които да доведат до изпълнението на съдебното решение", отговориха от Агенция за социално подпомагане - София на запитване на "24 часа".
Оказано е било и съдействие на частния съдебен изпълнител Валери Йотов като при насрочваните от него дата и час за предаване на децата, социалните работници от Отдел "Закрила на детето" - Мездра са присъствали на място в готовност за консултации и подкрепа на децата и на родителите.
При втората междуведомствена среща на 11 март са уточнени конкретните правомощия на всяка една от страните за решаване на проблема.
Въпреки това обаче на последната определена от частния съдия изпълнител дата - 29 март, съдебното решение за упражняване на родителските права от майката отново не е било приведено в изпълнение.
В отговор на запитването на "24 часа" от Агенция за социално подпомагане, потвърждават, че ограничаването на контактите между децата и тяхната майка носи риск от родителско отчуждаване и затова социалните работници са предвидили консултации на децата и на бащата със специалисти от Центъра за обществена подкрепа - Враца.
От отговора става ясно също, че частният съдебен изпълнител е наредил на полицейските органи да бъде извършено принудително довеждане на бащата на 14 април за предаване на децата на тяхната майка. 
10.04.2016, 13:06 часа
407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha