Валежите превърнаха лечебен извор във водопад

Валежите превърнаха лечебен извор във водопад Валежите, които не спират вече трето денонощие, превърнаха в страховит водопад лековното кладенче край монтанското село Балювица. Заради придошлата вода на Светли петък, когато водите придобиват особена сила, миряните едва ли ще могат да стигнат до чудодейния извор, който лекува най-вече очите. Кладенчето, скътано сред скалите съществува от векове, но след земетресението във Вранча през 1977 година изчезнало. Не след дълго по чудо, скалите сами се разместили и бистрият ручей пак потекъл. Аязмото е възстановено  на 29 юли 2005 година и осветено от епископ Нестор. Живописна пътека отвежда хората до целебния извор, като разстоянието от черквата „Света Троица” до кладенчето е около 250 м.
Водата от извора съдържа магнезий и лекува най-вече възпаления на очите, успокоява нервната система, обяснява кметският наместник на Балювица Сашка Заркова. Тя и хората от селото търсят спомоществователи за поддържане на екопътеката и ремонт на черквата, която е на повече от 150 години. До нея са останките от килииното училище, което също има нужда от неотложен ремонт.
Преданието разказва, че селото се намирало на 2 километра по-далеч, но тогава селото се казвало Рагьовец. Заради убит турчин и страх от отмъщение жителите се преселили на по-закътано място. Красивата местност наблизо е Магерското - място, за което се говори, че крие загадки. Една от легендите разказва, че там някога имало скален манастир.
05.05.2016, 11:35 часа
2386 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha