Опасна зараза плъзна във Врачанско! Избиват цяло стадо крави заради нодуларен дерматит

Опасна зараза плъзна във Врачанско! Избиват цяло стадо крави заради нодуларен дерматит Опасната болест нодуларен дерматит плъзна във Врачанска област, научи BulNews.bg. Цяло стадо крави на частен животновъд ще бъде умъртвено всеки момент, за да се попречи на разпространението на заразата.
Причината за крутите мерки е едно единствено животно, което показало симптоми на коварната болест. Кравата е собственост на фермера Румен Първанов от село Бързина, община Хайредин, който отглежда 17 крави. Вчера от Агенцията по безопасност на храните във Враца са получили сигнал от практикуващия ветеринарен лекар, който изразил съмнения за случай на нодуларен дерматит. На мястото веднага е изпратен екип, който е извършил преглед, взел е кръвни проби за изследване в лаборатория. 
Днес опасенията на ветеринарят се потвърдили. Лабораторният анализ показал категорично, че се касае за опасната болест. От централата на агенцията в София изпратили официална заповед за умъртвяване на цялото стадо. В момента до стария екарисаж в селото се копае огромен трап, в който да бъде извършена процедурата.
Сега, след като случаят на болестта е потвърден, е необходимо да бъдат взети спешни мерки, които да ограничат разпространението на заразата. Трябва да се вземат проби от всички животни в района, за да се определят мащабите на огнището. В случай, че тя е обхванала и други ферми в района, това ще доведе до сериозен икономически срив, който засяга цялата област.
Само преди два месеца заразата стана причина за избиване на стотици преживни животни в Южна България, което изправи хората там на ръба на оцеляването. Сега такава угроза тегне и над Врачанска област. Основният поминък в селата от община Хайредин е земеделието и животновъдството, разказа кметът Тодор Алексиев. Ако бъдат открити още болни животни, никаква продукция от засегнатите ферми не бива да стига до пазара. Това обаче ще доведе до сериозни загуби за животновъдите, а десетки работници ще останат без препитание.
Заразният нодуларен дерматит е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни, проминиращи кожни образувания. Най-честите разпространители на заразата са комарите. При констатиран случай на нодуларен дерматит стопанинът е длъжен да умъртви цялото си стадо, за да се спре разпространението. След такъв случай фермерите нямат право да изнасят месото си за срок от три години.
По закон държавата е длъжна да осигури ваксина срещу опасната болест, а също и да вземе мерки срещу популацията на кръвосмучещите насекоми, които са основният преносител на областта. Потърсихме за коментар отговорните институции в област Враца, но така и не стана ясно чие задължение е имунизацията на животните. 
08.06.2016, 11:22 часа
11197 3
Коментари

Doktor Ivanova

28.05.2017, 18:30 часа
doktor Kosturkov e nevinen. Toi ne znae nishto. Neadekvaten. Platil si e za posta i mishkuva. Gena mu sashto klekna na Klani. Cherveni izmikjari, hameleoni na GERB podlogi.

Земе Делец

28.05.2017, 18:30 часа
Костурков е тоя път ще се уволняваме вече. Бойко Борисов каза, че пуска пари за ваксини против тази болест. По нареждане на шефа ти от София си бил задължен да осъществиш контрола и да се раздават ваксините на стопаните. Ама си проспал това некаде и сега си кротуваш. Пак ли ще те прекрият и ще е виновен кмета на Хайредин, нали е от ДПС?

Северозападен елемент

28.05.2017, 18:30 часа
Ще вземат мерки срещу комарите,колкото са вземали и преди това-дръжки!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha