"Баба Вида" се нуждае спешно от реставрация

"Баба Вида" се нуждае спешно от реставрация Заради пропускане на влага и течове в "Баба Вида" са нужни спешно реставрация и консервация в единствената цялостно запазена от Средновековието крепост у нас. Рушат се тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена. Води се стичат през стълбищата на кулите и рампите. Заради некачествено отводняване, горната тераса на крепостта е пропита с влага.
"За необходимостта от реставрация алармираме от години, от 2009 година има изготвен технически проект", каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. 
"Цялостна реставрация и консервация там не е извършвана от 1962 година. Дори тогава не са изпълнени всички невидими дейности по отводняването на паметника. С годините трудно се обяснява и от реставраторите, и от архитектите, защо пропуска горната тераса, вероятно и там нещо не е изпълнено добре…В момента, в който се свали сцената, поради изгниване на дървения материал, се оказа, е има и скрити работи, които не са виждаха под сцената...Това са ни големите проблеми, че реставрацията и консервацията, която е правена преди години, де факто е компрометирана, защото е правена по други технологии, защото е правена основно с цимент…", заяви Филипова.
Времето е пощадило зидовете от Средновековието, но върху реставрираните части са нанесени поражения, които вече са видими и за туристите. Въпреки това, отбелязват, че крепостта е най-добре запазена, в сравнение с други, които са посетили.
"Аз както виждам, това е строено преди колко години и въобще нито е съборено, нито нищо"- каза Зорка Ангелова, която е сред посетителите.   
"Винаги може да се желае повече за поддръжката. Въпросът е, че към момента изглежда доста добре, в сравнение с другите, където сме ходили, например  в Търново, тя е доста запазена и доста добре изглежда като цяло", посочва Страхил Страхилов. 
 "Не е в много добро състояние. Има такива местенца, както е там в ъгъла- запустели, оградени"- казва Александър Господинов от София, който, заедно със семейството, отдели време за разходка в крепостта.
С препоръки за "Баба Вида" е скулпторът Александър Пройнов, който е подредил свои творби и картини на колеги на открито в средновековния замък. На всеки от посетителите, който го заговаря, той разказва и за историята.
Заради пораженията, още през март, беше сформирана комисия по заповед на кмета на общината. Експертите, сред които строителни инженери, архитект, представители на Регионалния исторически музей и Инспектората за опазване на културното наследство, определиха  състоянието на средновековната крепост като "рисково", а достъпът на посетители до откритата сцена беше ограничен.
Според директора на музея във Видин, за реставрация и консервация сега ще са необходими над пет милиона лева.
"Замъкът трябва да се реставрира изцяло. Да се свали горния пласт. Да се види съпътстващата археология, какво е изпълнено 60-те години, какво не е изпълнено", каза Фионера Филипова.
Общинският съвет във Видин вече има решение да поиска от държавата правото да стопанисва "Баба Вида", за да може местната управа да предприеме мерки за поддържане и опазване на обекта. Според министъра на културата Вежди Рашидов, заради необходимостта от спешни мерки, за крепостта ще се кандидатства по Оперативната програма "Региони в растеж"./ Радио Видин
16.06.2016, 12:07 часа
771 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha