Спелеолози от 15 държави се събират край Враца

Спелеолози от 15 държави се събират край Враца Десетото издание на Балканския пещерен събор ще се проведе между 21 и 26 юни в района на хижа "Леденика" във Врачанския балкан, предаде БНР. Събитието се организира от Българското пещерно дружество и се реализира с подкрепата на областната администрация, община Враца, дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" и общинското предприятие "Спорт и туризъм".
В събора са заявили участието си над 160 пещерняци от 15 държави - България, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Македония, Молдова, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Турция, Словения, Сърбия, Украйна и САЩ. Водещо място сред участниците ще има Ефраин Меркадо – вицепрезидент на Световния спелеоложки съюз (U.I.S) и президент на Федерацията на спелеоложките организации на Латинска Америка и Карибите (FEALC), с която Балканският спелеоложки съюз си партнира.
Програмата включва организирани прониквания в емблематичните пещери Барките 8 и 14, Беляр, Змейова дупка, Резньовете и Леденика. Успоредно с това, гостите ще могат да се запознаят с културни и природни забележителности на врачанския край като манастирите "Успение Богородично" край Черепиш и "Св. Иван Рилски /Пусти/" край Враца. Културната програма предвижда още посещение на Регионалния исторически музей и участие във фолклорния фестивал, който започва в петък в Балкана.
20.06.2016, 10:54 часа
875 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha