Шеф на фалирала банка купи „Химко“

Шеф на фалирала банка купи „Химко“ Пазарджишки бизнесмен е новият собственик на удавения в дългове торов завод „Химко”. Георги Пиримов бе единственият кандидат, внесъл необходимия депозит по сделката, в размер на един милион лева. В едноседмичен срок - считан от днес, бизнесменът трябва да подпише предварителния договор за дружеството.
Това ще бъде и финалът на преговорите около предприятието. До 30 дни пък бизнесменът трябва да преведе на синдика Росица Томова останалата сума по сделката или малко над десет милиона лева. Ако до края на следващата седмица новият инвеститор се отдръпне от „Химко”, то внесеният милион остава за кредиторите на торовото дружество.
Сделката стана факт днес, по време на провелия се пореден търг за „Химко”. В битката за активите на удавеното в борчове предприятие се впуснаха гръцки бизнесмени и наследникът на известен род активни борци Георги Пиримов. По време на първоначалните огледи на 14 юни тази година пазарджишкият бизнесмен публично протегна ръка на опонентите си от южната ни съседка и поиска съвместно участие в търга. Оттам обаче Пиримов получи отказ, което провокира предприемача да продължи участието си самосиндикално. Интересен факт е, че през цялото време на огледи, преговори, внасяне на депозит и при днешния търг неотлъчно до пазарджишкия бизнесмен бе бившият собственик на „Химко” Валентин Димитров. Георги Пиримов е известен и с участието си в редица фирми и банки в страната. Той е бил председател на надзорния съвет на вече фалиралата Частна земеделска инвестиционна банка. Отделно от това пазарджишкият бизнесмен има дялови участия в „Метахим инвест" ЕООД, „Южен индустриално енергиен парк“ ООД, „Фертекс България”, „Стоманени тръби-98” АД и други. Сега в активите на предприемача е на път да влезе и врачанското торово предприятие „Химко”.
Сагата с „Химко” обаче може и да не приключи дотук. Жалби до отговорните институции и до кредиторите ще внесат до дни гръцките бизнесмени, проявили интерес да закупят торовото дружество. Причината за недоволството им е, че синдикът Росица Томова не им е предоставила поисканите преди седмица документи за ОВОС и разполагането на друг сходни производства. Въпросната документация е трябвало да бъде предоставена на гръцка банка, която да отпусне необходими кредит за инвестиция в „Химко”. По този начин синдикът им е попречил на по-нататъшното участие в търга, категорични са специалисти.
С подписването на предварителния договор се очаква в ръцете на Георги Пиримов да преминат земите, сградите, инженерните и основните производствени съоръжения, оборудването и материалните активи, транспортните средства другите активи на торовото дружество. Всичко това бе извадено на тезгяха от синдика Росица Томова. Този път тя запази цената на торовото дружество, която е в размер на 11 700 000 лева. Това бе сумата, за която се продаваше апетитният обект в началото на тази година, когато единственият кандидат за торовия гигант бе Пеевски. Прави впечатление и това, че Пиримов е от точно от Пазарджик, откъдето случайно или не е избран за депутат и бившият кандидат за собственик на „Химко“ Делян Пеевски.
 
21.06.2016, 16:35 часа
9380 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha