Видин иска статут на стара столица

Видин иска статут на стара столица Видин иска да бъде признат за стара столица на България, съобщи Крaсимир Михайлов, координатор на местното гражданско движение „ДНЕС". С този статут градът ще може да си осигури повече европейски средства за реновиране на историческите си паметници и забележителности.
Изпратили сме писма с това искане до Министерството на културата, Комисията по култура към Народното събрание, премиера, обясни Красимир Михайлов. Отговор обаче нямаме. Видин няма и лоби за постигане на това искане.
Повод за писмото е една стратегия на Министерството на културата за развитие на културния туризъм. В нея се обозначават градове-центрове за този вид туризъм. В специален раздел са включени старите столици на България – Плиска, Преслав, Велико Търново. Видин не фигурира сред тях.
Видин е бил столица на България през 14-ти век. Той е бил седалище на един от последните български царе Иван Срацимир, на който неотдавна бе издигнат паметник. От 1280 година с прекъсвания Видин се е управлявал от династията на Шишмановци. Всяко слово на видинските кметове по различни поводи и на митрополит Дометиан представя Видин като „старопрестолният ни град".
06.07.2016, 09:30 часа
3879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha