Безработицата намалява! Врачани бягат в чужбина и по морето

Безработицата намалява! Врачани бягат в чужбина и по морето Осезаем спад на безработицата отчитат от бюрото по труда във Враца. Причините обаче далеч не са толкова позитивни колкото ни се иска. Зад сухата положителна статистика се крият много смущаващи факти, които рядко се назовават от експертите. Една от водещите причини за намаляването на безработицата в областта е, че врачани са отишли да се трудят сезонно по родното Черноморие или в чужбина и така отпадат от грижите на регионалната дирекция по заетостта.
Не е малка и бройката на врачаните с прекратена регистрация, тъй като са излезли в пенсионна възраст и така също са отпаднали от плещите на дирекцията. Малък процент се отдава и на починалите.
Оказва се, че регистриране в дирекцията през юни са 3 778, като това със 183 по-малко от предния месец и с 497 по-малко в сравнение с юни миналата годинаРавнището на безработицата за дирекцията е 10.52%, което е намаляло с 0.51%. Данните показват, че общината се доближава до равнището на безработица в страната, което е 8.36%. Най-висока безработицата експертите отчитат в общините Борован - 61.85% и Хайредин - 60.36%.
Намаление на безработните има в наблюдаваната група на младежите до 29 години. Данните сочат, че за дирекцията във Враца те са 421 човека. Другата следена група безработни, тези над 50 години, са 1 559 човека, които също намалявали. Статистиката сочи, че безработните хора с увреждания са 408 човека, а продължително безработните - 1632-ма. За юни месец новорегистрираните безработни са 336, което е с 68 повече от предходния месец. От тях 189 били освободени от работа, 5 са приключили работа по програма, 33 са се върнали от гурбет, а 101 са след като им е изтекла санкцията за прекратяване на регистрацията.
Нито в ежемесечните доклади, нито в анализите по тях е посочена главната причина за спада на безработицата, която няма как да се скрие - трудовата миграция. Хората са принудени да търсят препитанието си по големите градове и в чужбина, защото няма как да се реализират по родните си места. В голямата си част пък не могат да се задоволят с минимална работна заплата, която не може да покрие елементарните им нужди.
От дирекцията във Враца си признаха, че в голямата си част обявените работни места са в частния сектор, където работодатели давали средна работна заплата, която била малко по-висока от минималната. Въпреки това търсели специалисти в определени браншове и имали високи изисквания.
От докладите става ясно, че в област Враца са кът служители със специалност инженер, техник и други подобни. В дирекцията нямало такива безработни, но пък висшистите без работа ставали все повече, въпреки подобрената обстановка. За специалностите им нямало реализация или било много трудно. 
21.07.2016, 09:49 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha