Дронът на Facebook за безплатен интернет литна!

Дронът на Facebook за безплатен интернет литна! Facebook отдавна говори за плановете си достъпа до безплатен интернет чрез дронове и тази седмица екипът зад идеята обяви поредната стъпка, която е направил за осъществяването на тази идея - първия успешен изпитателен полет на дрона Aquila.
Първоначалната идея е била дронът да литне само за половин час, но тестовете са били толкова успешни, че са увеличили времето до час и половина. Полетът е бил проведен на ниска височина и то доста под тази от 18,000 метра, на която се предполага дроновете да летят, за да осигуряват безплатния интернет.
От екипа казват, че в бъдеще тестовете ще почнат да се правят и на такава височина, но за момента основната цел е да се види дали всички системи функционират правилно - аеродинамика, батерия, контролни функции и други.
Когато всичко се нареди, дроновете ще летят в продължение на три месеца, като ще се захранват изцяло чрез соларни панели. Те ще кръжат над райони, в които достъпът до интернет е труден или невъзможен и ще "стрелят" с лазери, които да осигуряват връзката. Ориентировъчна дата няма, но едва ли ще стане в близките няколко години.
"За да постигнем целта си да летим над отдалечени райони и да доставяме интернет за три месеца, трябва да счупим световния рекорд за най-дълъг полет на безпилотни устройства, захранвани от слънчевата енергия, който към момента е 2 седмици," казва глобалният инженерен ръководител на Facebook Джей Парик в блога пост. "Това ще изисква няколко значителни подобрения, които ще трябва да се направят в науката и инженерството като цяло."
Всички тези технически детайли може би бледнеят пред разговорите, които Facebook ще трябва да води с правителствата на различните държави, за да има разрешение да лети над техните територии. За сега от социалната мрежа избягват да коментират тази тема, тъй като може да опорочи цялата инициатива, преди дори технически да стане изпълнима.
22.07.2016, 15:46 часа
440 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha