Хаджи Димитър Димитров и Хаджи Виктор Кръстев ще гласуват за нов патриарх

Хаджи Димитър Димитров и Хаджи Виктор Кръстев ще гласуват за нов патриарх Двама хаджии от Враца ще гласуват за главата на  БПЦ. Строителният предприемач Димитър Димитров и директорът на елитното училище „Христо Ботев” Виктор Кръстев са делегатите на патриаршеския изборен събор на 24 февруари от квотата на миряните. Бизнесменът, който от миналата година има и магистърска степен по богословие е изкарал една година от живота си на  Божия гроб. Толкова време му се събира от петте години пребиваване в Израел като представител на фирма за поклоннически туризъм. „Посрещал съм там всички митрополити с изключение на Калиник, твърдя че ги познавам отблизо и ще направя обоснован избор”, разкри строителят, който наскоро направи авариен ремонт на митрополията. Той не обяви кой е неговият фаворит, но го описа като богоугоден, популярен и обичан, който е в състояние да тушира противопоставянето между духовенството. От значение за него е как се е развивал бъдещият патриарх в теологичната философия, какви трудове и книги е издал.
„Няма нито натиск, нито указания от владиката и от епархийския съвет как да гласуваме”, довери най-популярният школски шеф в региона Виктор Кръстев /на снимката/. Той е хаджия от миналата година и три мандата е черковен настоятел в храма  „Св. Николай”. Кръстев твърди, че няма да гласува на сляпо, когато чуе номинациите, защото е наясно с качествата на митрополитите. Не скри че е впечатлен от доростоло-червенския Неофит, който за него е много ерудиран и невероятен певец. Следващият партиарх, според педагога трябва да носи чертите на изключителна църковност и човечност като дядо Максим. Той трябва да отвори Божия храм за бедните и младите и да се пребори религията да стане задължителен предмет.
Тримата свещеници – икономите Аспарух Аспарухов и Цветан Конов от Враца и протоейрей Данаил Цинцарски от Мездра са делегатите от клира. Те ще дадат гласа си за консенсусна фигура.
Врачанският митрополит Калиник пропусна избора. Той остана в покоите си в манастира „Св. Иван Пусти”. Владиката упълномощи траянополският епископ Киприян да го подготви и проведе, но ще му бъде предоставена цялата документация за утвърждаване на делегатите.
23.07.2016, 10:50 часа
4759 3
Коментари

Станка Шопова

28.05.2017, 18:30 часа
Не разбирам на Кръстев кое му бръмчи повече в главата - религията или късното бригадирско движение, когато се крадеше най-много. Със смешните си дрехи иначе е забавен. Но какво да се прави - ДКМС-то съсипа не една човешки съдба...

e mnogo

28.05.2017, 18:30 часа
ste mrasni vrachanite..

пеци мастиката

28.05.2017, 18:30 часа
наздраве!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha