Ексклузивно! Кметът на Враца харчи като луд за медийни услуги

Ексклузивно! Кметът на Враца харчи като луд за медийни услуги Спомняте ли си какво обяви Калин Каменов публично през януари по повод плащането на медиите? Тогава новоизбраният кмет на Враца съобщи, че предшественикът му Николай Иванов е платил за една година над 200 000 лева на повече от 15 вестници, радия, телевизии и сайтове. В едно предаване новият кмет бе почервенял от възмущение и обяви, че лично той няма да позволи от общината да излизат годишно повече от 50 000 лв. за местните и национални медии. В началото на януари той дори си позволи да стигне дотам, че в поръчково предаване на „Господари на ефира“ да заяви, че трябвало да плаща „Такса спокойствие“ на управителя на информационна агенция „Трибали“, за да не бъде критикуван.
Каква е обективната истина 6 месеца по-късно? Във Враца отдавна се шушука, че кметът на града харчи колосални общински средства за медийни услуги. Верни на принципа, че за нас читателят е Бог, ние решихме да поставим пред неговия олтар достоверна информация за тези разходи.
Репортер на информационна агенция BulNews.bg изпрати запитване по "Програмата достъп до информация" до община Враца, с искането да получим разходите й с конкретни суми и имена на медии. Предоставените ни цифри са скандални, но веднага трябва да поздравим Калин Каменов за смелостта да осветли тази част от дейността си, въпреки че много добре е знаел какво ще последва. В справката са посочени 27 контрагента и са приложени само 6 договора за медийни услуги.
И така, подгответе се, вземете лексотан и седнете удобно, защото следващите редове ще ви разклатят сериозно. В предоставените ни документи, подписани от кмета на града, има похарчени пари, много пари! В правова държава след подобни разкрития прокуратурата се самосезира, а гражданското общество иска незабавни оставки.
Оказва се, че само през последните 8 месеца община Враца е платила рекордните 100 000 лв. за медийни услуги! Веднага трябва да отбележим, че това е доста повече от обещанието на Калин Каменов, че няма да харчи годишно повече от 50 000 лв. за това. Очевидно кметът говори едно пред обществото и прави друго зад гърба му.
В предоставената ни справка са посочени 27 субекта, които са получили хиляди левове от общинския бюджет, за да не критикуват кмета. Безспорният шампион е „Фокус Нунти“ ООД, което е собственик на агенция и радио „Фокус“. Само за 8 месеца Поручика е получил колосалните 19 200 лв., които са разпределени на месечни вноски от 2 400 лв. При това положение тази медия ще вземе за една година 28 800 лв. Скандалното е, че в края на 2015 г. точно „Фокус“ купи общинското радио за 30 000 лв. На практика Калин Каменов още през първата година връща на Поручика платените от него пари за сделката. Това няма как да стане без нареждане от централата на ГЕРБ  в столицата. В същото време далеч по-слушаното радио „Дарик“ е получило мизерните 1 326 лв. за ефир и още 1 368 лв. за сайта си.
Изненадващо малко пари са получили „Вестникарска група България“. Издателите на „24 часа“ са докопали само 4 100 лв. и е необяснимо защо вестникът толкова пази неопитния кмет на Враца.
„Българска телеграфна агенция“ /БТА/ е взела еднократно 3000 лв. и това изглежда като нормална сума за годишно плащане към националната агенция.
Какво е положението с врачанските медии? От справката става ясно, че лъвския пай е за Владо Михайлов и неговите радио и телевизия. „Михайлов ТВ“ ООД е получавало по 1 200 лв. в края на 2015 г. или 4 800 лв. общо. След изтичането на годината плащанията спират и се прехвърлят към „Студио Р“, където сумата е вече 750 лв. месечно или 3 750 лв. дотук. Към тези цифри добавяме и по 200 лв. всеки месец за „Лакс медия“ ООД или общо 2 200 лв. досега за ефира на радио „Хот“.
Другата телевизия във Враца – „Римекс“, е получавала в края на годината по 960 лв. и по 800 лв. през 2016 г., като генерираната обща сума е 7520 лв.
При вестниците сумите са по-малки, но това е логично, като се има предвид техния залез на пазара и многото фалити в този вид медии. Най-много е взимал „Конкурент“. Всеки месец Калин Каменов им налива по 700 лв., като в края на 2015 г. има едно плащане от 950 лв. Общото усвоени средства досега са 5 850 лв. Далеч след тях остават „Враца днес“ и „Зов нюз“ с по 400 лв. месечно, като първите са получили общо 4 400 лв., а вторите-4 600 лв. Разликата е от това, че в различните месеци има плащани и по-тлъсти суми.
Бдящата като орлица над сукалче Валя Кръстева се задоволява чрез „Модерна Враца“ ЕООД с 400 лв. месечно и 2 900 лв. общо, но тук по-скоро вярваме, че има плащания под друга форма и на друго юридическо лице, тъй като госпожата е с множество запори и се крие от кредиторите.
И тук стигаме до втората „водородна“ бомба в справката. Сред договорите срамежливо се гушка този между община Враца и РТВ „Вестител“ ЕАД, което е собственик на общинската телевизия. Тази медия е на общинска издръжка, чиито размер се гласува от общинския съвет и е напълно нелогично за три месеца да получи за реклама допълнителни 15 000 лв! Договорът е за януари, февруари и март и не е удължен за следващите месеци. Тук обаче най-вероятно става въпрос за скрито плащане на възнаграждение на някой член на екипа на Калин Каменов и колосалната сума е преведена на общинската телевизия, откъдето по дискретен начин да бъде изплатена на когото трябва.
В получена справка има и екзотични плащания към медии от други части на страната, които едва ли влияят съществено на обществено-политическия живот във Враца. Така например „Бойкос“ ЕООД от Силистра е получило 3 600 лв. Според регистрите, това е радио „Мелодия“ и на пръв поглед няма нищо общо с община Враца. „Свищов инфо“ ЕООД е взело 1 200 лв. Сред договорите е и този с „ЕЙЧ ДИ ЧЕНЪЛ“ ЕООД в София за заснемане на филмчета и 30-секундни клипчета за врачански забележителности. За тази услуга, която безспорно увеличи в пъти туристическия поток към Враца, кметът на града е платил 7 200 лв.
Останалите плащания може да видите в публикуваната по-долу справка и в предоставените ни договори.
Тези факти дават ясен отговор защо в посочените медии няма нито дума срещу кмета на Враца! Дали всъщност това не е точно онази „Такса спокойствие“, за която говореше в началото на годината Калин Каменов? Предоставените ни документи доказват, че градоначалникът не само не е намалил общата сума за медийни услуги, но дори е по-щедър от предшествениците си. С тези темпове на харчене на общински пари, той отдавна премина поставената от самия него граница от 50 000 лв. годишно и уверено върви към нов национален рекорд. Дали сега смелчаците от „Господари на ефира“ ще съберат кураж да му пуснат обещанието от януари и да го попитат кое е истина от всичките му твърдения тогава? За „Златен скункс“ изобщо и не смеем да мечтаем…
За общинските съветници остава удоволствието да потърсят сметка от Калин Каменов за огромните харчове за медиен комфорт и да разнищят някои от съмнителните преводи.
За информационна агенция BulNews.bg остава удоволствието, че за пореден път е била права в преценката си за хора и събития…
27.07.2016, 11:37 часа
7903 14
Коментари

някой

28.05.2017, 18:30 часа
Погледнете Договора с Фокус Нунти на коя дата е сключен и за какъв срок, после изискайте новия Договор и ще видите разликата!!!

AC DC

28.05.2017, 18:30 часа
Само цингарелската телевизия с мюзик липсва.

Боци

28.05.2017, 18:30 часа
Като ходи по детските градини да чете приказки, да прочете и за "Лъжливото овчарче", на родителите тази приказчица ни разказа през есентта! Честито бръснене на сухо!

Цола Драгойчева

28.05.2017, 18:30 часа
Малина Николова да поема управлението на общината временно. Този да подава оставка. Избори.

Лъжливото овчарче

28.05.2017, 18:30 часа
Кое по напред да отразяват медиите, случващо се в Община Враца? Откриването на важни инфраструктурни проекти,НЯМА,инвеститори наши и чуждиНЯМА,финансови потоци за града ни защото 100% управлява Герб,НЯМА,нови работни места,НЯМА, прозрачност,експертиза,НЯМА . Има мъгла и дим,непросветени хора начело на власта,демагогия и популизъм от сутрин до вечер, има и ОБЕЩАНИЯ КОИТО СА ДАДЕНИ И НЕ ПОРАЖДАТ ПРАВНИ ПОСЛЕДСТВИЯ!

Сашо Ангеловски

28.05.2017, 18:30 часа
Кокорчо е най-големия идиот, ставал кмет на Враца. Да ви е честит, ДЕБИЛИ !!!

Ехо

28.05.2017, 18:30 часа
Аз съм клани каменов и съм лудддд

ДОКТОР

28.05.2017, 18:30 часа
НА ВРАЦА И ТРЯБВА НОВ КМЕТ. НЕДОНОСЧЕТО НЕ УСПЯВА. ЖЕНА, ГРИЖОВНА, ДОБРА, РАБОТЛИВА, ВСЕОТДАЙНА ЗА СЪГРАЖДАНИТЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО. ОТ ПАРТИЙНИТЕ РЕДИЦИ, ДОКАЗАЛА СЕ В БИТКИТЕ. ИМА ТАКАВА, ТЯ НЕ Е ДЕПУТАТ, НО МОЖЕ И ДА БЪДЕ. ТЯ ЗНАЕ ДА УПРАВЛЯВА. И ЩЕ СЕ СПРАВИ, ЩЕ ДИГНЕ НА КРАКА ГРАДА. КОЯ Е ДАМАТА ОТ ГЕРБ, РАЗБИРА СЕ. ЩЕ СЕ СЕТИТЕ САМИ. НЕЙНОТО ИМЕ Е, ТЯ Е, КАЗВА СЕ, ВСИЧКИ Я ЗНАЯТ, ТЯ Е УЧИТЕЛ. ТЯ Е БУДИТЕЛ.

:)

28.05.2017, 18:30 часа
Това е от има няма 7-8 години ,кметовете имат право по закон да сключват такива договори.Да не мислите ,че бат ви Кольо не плащал ,а :)като чета тоз нещо е намалил парите :)

Възмутена

28.05.2017, 18:30 часа
Вестник „Конкурент“ малотиражката на Дилян Пеевски се шири в държавен офис и се спонсорира от кмета на ГЕРБ. Баси и абсурда.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha