Вредни храни няма, има вредни количества

Вредни храни няма, има вредни количества Един здрав човек не се нуждае от диета. Голяма заблуда са т. нар. алтернативни на здравословното хранене диети. Това каза проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика. Той обясни, че диета, която не е консултирана със специалист, може да има вредни ефекти за здравето:
"Голяма заблуда са т.нар. алтернативни диети, тоест алтернативни на здравословното хранене. Принципно здравият човек не се нуждае от диета. Здравият човек може да консумира всякаква храна. Тук вече стигаме до количеството на храната. Една червена нишка в нашата наука е, че няма вредни храни, има вредни количества, тоест всяка една храна и най-полезната храна принципно може да навреди, ако човек системно я употребява в по-големи количества. Така че това, че има вредни храни, е един голям мит, който още битува. Има някои хора, които си забраняват определени храни, въобще не ги включват в менюто си. А в крайна сметка всяка храна носи нещо полезно за организма, не можем да делим храните на вредни и полезни. Друг голям мит е това, че човек, спазвайки някаква диета, без да има нужда, това е полезно за здравето. В повечето случаи, ако един човек не се консултира с лекар специалист, всяка една такава ограничителна диета може да има много обратни, вредни ефекти за здравето."
По отношение на Е-тата в храните проф. Попов обясни, че повечето от тях са извлечени от плодове и зеленчуци и изобщо не са вредни. Той посочи като пример ябълката, от която се извличат 10 Е-та:
"Е" означава Европа, тоест Европейският съюз стои зад тези субстанции, които са вложени и ги има в някои храни, при които или технологията ги налага, или тяхната трайност за по-продължително време. Трябва да уточня, че повечето от Е-тата са природни субстанции, извлечени главно от плодовете и зеленчуците, те изобщо не вредят. Някъде около 20-ина процента са химични субстанции, синтетично получени. Именно тези синтетични субстанции, ако са в няколко комбинации, могат до известна степен при по-чувствителни лица, да дадат някакви алергични реакции. Но, принципно, бих дал пример с ябълката. От ябълката се извличат около 10 Е-та. Това са витамин С, каротини, полезни съставки, които дават висока здравословна стойност на всеки плод, включително на ябълката. Витамин С също се използва като антиоксидант, като Е. Човек като види Е 300 и не знае какво е Е 300. Това е витамин С. Така че за митовете бихме говорили с часове, няма да ни стигне времето."
Българинът е на последно място по консумация на риба. Препоръчително е риба да се консумира два пъти седмично, защото съдържа полезни мазнини, които предпазват от атеросклероза. Морските дарове също рядко присъстват на трапезата на българина, въпреки че са богати на полезни минерални вещества, които не се съдържат в други продукти, каза проф. Попов.Той обясни също защо е полезно млякото, каква мазнина трябва да използваме за готвене, колко често да консумираме месо и какъв хляб да слагаме на трапезата си./радио Видин
16.08.2016, 09:56 часа
1031 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha