Борисов отсече: България няма да е буфер между Турция и Европа

Борисов отсече: България няма да е буфер между Турция и Европа „Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на Летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм. 
„Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граници? Надявам се реализмът да надделее над национализма и популизма”, каза още Борисов след разговорите с Йълдъръм. 
Той потвърди поддържаните ежедневни контакти по темата с мигрантите, но подчерта, че не иска разрешаването на проблема да бъде за сметка на Гърция или Турция. „Убеден съм, че Европа и Турция заедно ще дадат много по-голяма стабилност в този регион”, добави премиерът. Той посочи, че в момента Турция, в която вече има над 3 милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. „Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите”, смята българският премиер, цитиран от Нова тв.
Борисов и Йълдъръм обсъдиха и развитието на двустранните отношения, което определиха като положително. Двамата коментираха възможности в областта на туризма, икономиката и енергетиката. Премиерът Йълдъръм благодари за солидарността, проявена от българското правителство и лично от премиера Борисов след опита за преврат в страната. „Няма да позволим на терористите да поставят на колене Турция и турския народ. Няма да позволим нито едно терористично нападение да разруши братството и дружбата”, подчерта турският премиер. 
След срещата си с Йълдъръм, Борисов се срещна и с турския президент Реджеп Ердоган. „Обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход”, написа премиерът в профила си във Facebook.
26.08.2016, 15:56 часа
648 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha