Превзеха крепостта "Баба Вида" във Видин

Превзеха крепостта "Баба Вида" във Видин С военни почести групата за възстановки от Свищов „Първи италийски легион" посрещна пред крепостта „Баба Вида" градоначалника на Видин Огнян Ценков. С това бе поставено началото на средновековния фестивал „БъдинЪ", който се организира от местната управа за четвърта поредна година и се превръща в традиционен. 
На обновената сцена на крепостта бяха представени военни умения и демонстрации, характерни за епохата на Средновековието. За първи път във фестивала се включи огнена група „Феникс" - Козлодуй, която показа впечатляващи танци. За атрактивния спектакъл се събраха многобройни зрители, част от които - наши и чуждестранни туристи.
Целта на фестивала е да предизвика интерес към историята на Средновековието. Голямото значение на Видин като добре укрепена дунавска крепост дава възможност чрез исторически възстановки да се пресъздават важни моменти от миналото, които са били характерни за епохата. В това издание акцентът е поставен върху християнството и водещата роля на владетеля. Идеята на фестивала е да припомни, че Видин е бил важен кръстопът още от древността и последна столица на Средновековна България. 
Зрителите имаха възможност да наблюдават битка за превземане на крепостта, двубои, коронация на владетел, християнско кръщение и да се докоснат до познанието за една отминала епоха. В Конферентната зала на крепостта посетителите можеха да дегустират дунавско вино.
идинският кмет благодари сърдечно на участниците, както и на колегите от общината, организирали средновековния фестивал. Той си направи обща снимка с всички, като покани и присъстващите на събитието.
29.08.2016, 09:41 часа
572 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha