Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова

Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова Полицаите масово си губят времето с връчване на призовки, охрана на данъчни и други несвойствени дейности. Вместо да се занимават с разследване на престъпления, униформените отделят почти три часа дневно от времето си, за да обикалят адреси и да охраняват чиновници.
Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. В него е записано, че за периода януари-март 11% от състава на териториалната полиция са се занимавали с дейности, различни от типичната полицейска работа. На практика това значи, че повече от 180 служители на столичната полиция всеки ден са ангажирани с дейности, които МВР характеризира като несвойствени. Те обаче са им вменени по закон и полицията не може да отказва съдействие на други държавни органи, когато такова е поискано.
Според най-актуалната статистика общият щатен състав на вътрешното министерство е 49 779. От тях обаче незаетите са над 6300. Униформеният състав е около 25 хил., а останалите са чиновници. Което значи, че около 3000 полицаи ежедневно връчват призовки.
"Всеки участвал в оказване на съдействие служител е отделял средно по един час и половина от работното си време", пише Бъчварова.
Общата продължителност на т.нар. съдействие обаче е по-голяма - средно 2 часа и 50 минути за цялата страна. От отговора не става ясно средно по колко служители се изпращат с такива задачи.
Бъчварова обаче обяснява, че има около 90 нормативни акта, които задължават МВР да отговаря на подобни заявки. Сред тях са НПК, Законът за административните нарушения и наказания, Административнопроцесуалният кодекс и др.
"При оказване на съдействие често се налага да бъдат използвани полицейски правомощия. Такива са извършване на проверки в помещения, временно изземване на вещи, употреба на физическа сила и помощни средства, задържане на лица, установяване на самоличност", уточнява Бъчварова, цитирана от "Сега".
Една от най-губещите времето на полицаите дейности е връчването на фишове и призовки. По закон електронните фишове трябва да се изпращат по пощата. Ако обаче след 14 дни нарушителят не си плати глобата или не даде данни за човека, който е шофирал колата му, фишът отива в полицията, която трябва да издири наказания.
Другото връчване, с което се занимава МВР, е това на книжа по наказателните дела. По принцип това би трябвало да се прави от съда, прокуратурата или евентуално общината. Когато това е невъзможно обаче, пак се опира до МВР. Големият проблем в случая е, че за подобни дейности се използват най-вече полицаите на първа линия - районните инспектори. Точно те най-често контактуват с гражданите.
29.08.2016, 09:55 часа
344 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha