Църквата с обществени поръчки за близо 8 млн. лева

Църквата с обществени поръчки за близо 8 млн. лева Обществени поръчки за близо 8 млн. лева е обявила Българската православна църква за периода от 2007 до 2015 година. Със средствата, които са отпуснати по различни европрограми, тя вдига нови храмове и възстановява стари. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра за обществените поръчки и сключените договори. Независимо от солидната сума манастирите и църковните настоятелства не кандидатстват за сумите пряко, а чрез общините или чрез фирми. Единствената пряко обявена обществена поръчка, за която е сключен договор със спечелилият кандидат, е Троянският манастир „Успение Богородично”.
Митрополити пестят от осигуровките на монаси и монахини. На някои места те им внасят само тези за здраве, като на самоосигуряващи се, но не и такива за пенсия.
Мотивът е, че като са се покалугерявали, са дали обет за нестяжение, тоест да не притежават нищо, обясни експертът богослов по въпросите на църквата към КТ „Подкрепа” и бивш дългогодишен служител в синода Христо Латинов. Преди години беше взето решение монасите и монахините да бъдат осигурявани поне здравно от митрополиите, за да не останат без лечение, още повече че болшинството от тях са хора на възраст, с много хронични заболявания, припомни експертът и окачестви като нечовешки факта, че калугерите са оставени без пенсии, ако нямат трудов стаж, преди да се замонашат.
Оказва се обаче, че на много места не се плащат здравни осигуровки и на всички лица в манастирите. Според ДАКСИ в регистъра за осигуряване, който към момента отчита вноските, направени до април включително, в някои обители осигуряват едно лице, при положение че там има двама монаси и продавачка на свещи, която е и чистачка.
02.09.2016, 08:07 часа
480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha