Глобалните инвестиции в енергетиката намаляват значително

Глобалните инвестиции в енергетиката намаляват значително Глобалните инвестиции в енергийния сектор намаляват през 2015 г., а все повече пари се насочват към развитието на възобновяемите енергийни източници. Това показва детайлен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). От него се вижда, че на глобално ниво има спад от 8% в инвестициите до 1.8 трлн. долара. Във възобновяеми източници са вложени 313 млрд. долра. За сравнение, предходните четири години стойността на общите инвестиции във ВЕИ са били с 30% по-малки.
От международната агенция смятат, че двете тенденции се дължат на повишаването на енергийната ефективност от една страна и на правителствената подкрепа към зелената енергия от друга. Анализът показва, че енергийната система като цяло е в процес на преструктуриране и насочване към нисковъглеродната енергия и по-голяма енергийна ефективност.
Чистата енергия става все по-популярна и заради поевтиняването на технологиите за изграждане на вятърни турбини и соларни панели. Инвестициите в енергийна ефективност растат с 6% през 2015 г. Част от тях са свързани с национални политики за минималните стандарти, които трябва да покриват новите сгради и превозните средства.
Китай отново е най-големият инвеститор в енергийния сектор и през 2015 година. През миналата година страната е похарчила 315 млрд. долара за развитието на бранша, основно за изграждането на енергийни мрежи и централи, както и за прилагане на енергийно ефективни политики.
САЩ са инвестирали 280 млрд. долара в енергийния сектор през 2015 година. Спрямо миналата година инвестициите са със 75 млрд. долара по-малко. Причината за това са ниските цени на петрола, обясняват от МАЕ.
15.09.2016, 09:52 часа
257 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha