Велизар Енчев с обръщение към Борисов заради обществените поръчки

Велизар Енчев с обръщение към Борисов заради обществените поръчки Независимият народен представител Велизар Енчев написа обръщение към премиера Бойко Борисов, което разпространи до медиите. Като приветствам решението на Европейския съюз да отпусне 160 млн. евро на България за охрана на границата, призовавам министър-председателя Бойко Борисов да не допусне погазване на Закона за обществените поръчки, както това стана в началото на тази година, след като Народното събрание гласува текст, позволяващ заобикаляне на процедурата по провеждане на търг за строителството на оградата, се казва в него.По думите на Енчев тогава на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково (и тримата назначени от правителството на Борисов) бе дадено правото еднолично да определят фирмите-изпълнители на проекта. "Не е тайна, че голяма част от фирмите, които строят оградата, са близки до изпълнителната власт. По тази причина цената на линеен километър от оградата сега е 1 милион лева, докато цената при кабинета „Орешарски“ бе 250 000 лева.
При четири пъти по-висока цена, като до момента са платени 130 милиона лева за 130 километра телена ограда, логично възниква съмнението за тежки корупционни практики. Директното договаряне на държавата с частни фирми при разпределението на отпуснатите от ЕС 160 милиона евро ще даде нов тласък на корупцията в държавната администрация". посочва народният представител.
Той  настоява разпределението на получените 160 милиона евро, предназначени за закупуване на специализирана техника, автомобили, хеликоптери, строителни материали и извършване на строителни дейности на границата, да става само след провеждане на търгове и конкурси, съобразени със Закона за обществените поръчки, а не с поправката в него. Въпросната поправка бе предложена от председателите на парламентарните групи на ПФ и ГЕРБ Валери Симеонов и Цветан Цветанов. Посоченият от тях мотив за максимално бързо изграждане на граничното съоръжение се оказа несъстоятелен и това се вижда от критичното забавяне на строежа. Вярвам, че министър-председателят няма да позволи европейската помощ от 160 милиона евро да бъде присвоена от заинтересовани политици и частни фирми чрез лобистката поправка в Закона за обществените поръчки, казва Енчев.
18.09.2016, 10:28 часа
1452 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha