Обновиха войнишкия паметник в Кула

Обновиха войнишкия паметник в Кула Войнишкият паметник в центъра на Кула, който не беше в добро състояние и се нуждаеше от реконструкция, е ремонтиран, съобщи БНР. Общината кандидатства няколко пъти пред Министерството на отбраната за обновяване на монумента на стойност около 5 000 лева, без резултат до тази година, когато със свое постановление Министерският съвет отпусна сумата от 5 580 лева.
Варовиковата фигура е почистена от лишеи и плесен, старите табели с имената на загиналите във войните са демонтирани и подменени, като новите плочки са изписани със златен цвят и консервирани, за да не се увреждат от атмосферните влияния. Липсващите надписи са възстановени и е монтиран счупеният щик на пушката на войника. Околното пространство е почистено и благоустроено.
Извършеният ремонт е в чест на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война.
Служители на община Кула, общински съветници и граждани ще поднесат венци и цветя на паметника утре, когато честваме Деня на независимостта на България, което ще е и неговото официално откриване след ремонта. Там ще бъде изнесена и беседа за българското участие във военните събития по време на Първата световна война.
Паметникът е построен през 1926 година в памет на загиналите кулски войници през войните от 1885 г., 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г. Монументът е изработен от камък, висок е 6 метра и изобразява войник на пост. Имената на 63 воини са изписани на табелите на паметника.
21.09.2016, 11:15 часа
412 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha