Наш евродепутат става докладчик относно обмена на ДНК и пръстови отпечатъци с Дания

Наш евродепутат става докладчик относно обмена на ДНК и пръстови отпечатъци с Дания Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев бе избран за докладчик в сянка от страна на групата на Европейската народна партия относно обмена на ДНК данни и данни за пръстови отпечатъци между държавите членки на ЕС и Кралство Дания. Този тип полицейско сътрудничество е в рамките на Решението Прюм от 2008 г. за засилване на трансграничното сътрудничество, особено в сферата на борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

С приемането на Лисабонския договор, Дания решава да не бъде включвана в решенията на ЕС в сферата на правосъдие и вътрешни работи, но за да участва в някои видове сътрудничество, страната трябва да подпише споразумения с ЕС и да отговори на определени технически изисквания. С цел подобряване на сътрудничеството и обмена на информация между всички държави членки в борбата срещу тероризма и организираната престъпност, решението на Дания да се присъедини към Решението от Прюм е приветствано както от Съвета, така и от Европейския парламент.
Емил Радев също приветства това решение на Дания, като заяви, че ефективният и бърз обмен на ДНК и пръстови отпечатъци между всички държави членки на ЕС е ключов в борбата срещу тероризма и организираната престъпност. „Последните атаки в Европа показаха, че има какво още да се направи за подобряване на обмена на информация и сътрудничество в рамките на ЕС. Затова вярвам, че решението на Дания ще доведе до една по-сигурна Европа, включително и България“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.
24.09.2016, 11:12 часа
511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha