Невероятните обичаи при пиене

Невероятните обичаи при пиене У нас може да обидите жестоко човек, ако не го гледате в очите, докато си казвате наздраве. В Южна Корея обаче е точно обратното - трябва да обърнете лицето си настрани, особено когато вдигате тост с по-възрастни и уважавани хора. Изобщо пиенето в азиатската страна става с изключителна почит. Този, който налива, трябва да държи бутилката с две ръце, както и онзи, който държи с чашата. Това странно правило важи в пълна сила за традиционната корейска алкохолна напитка - соджу. Бистрият и безцветен спирт с алкохолно съдържание от 20% до 45% се приготвя от ориз.
Далеч по-невероятни обичаи за пиене на алкохол, най-вече на вино, се откриват из различни краища на света. Например, ако сте на тържество в Грузия, никога не посягайте към чашата, преди домакинът да е вдигнал тост и да е отпил пръв. Това важи в пълна сила за специални събирания, на които има официален тамада (водещ), който дава специалното разрешение да започне гуляя. Неговата реч обикновено трае 15 минути, а след нея гостите са длъжни да изпият на екс чашите си. Този процес тече през цялата вечер, така че, ако сте на сватба в Грузия, не забравяйте алка зелцера.
В Унгария много рядко ще чуете да звънят чаши, когато се вдига тост. Легендата разказва, че това датира от потушаването на Унгарска революция през 1849 г. След избиването на тринайсет бунтовнически генерали в Арад, техните врагове, австрийците, отпразнували екзекуцията като вдигнали наздравица с чаши. В резултат на това жителите на града, който играе важна роля в борбата за независимост на Унгария, дали 150-годишен обет да не празнуват, когато пият. Макар че оброкът изтекъл през 1999 г., все още доста рядко могат да се видят хора в Унгария, които вдигат наздравица по този начин.
Наполен пък въвел закон във Франция, задължаващ винопроизводителите да дават всяка година по 1% от продукцията си за армията. Днес макар винарите да не са задължени да раздават елексира си, от тях все още се изискват остатъците от кожи, семки и гроздовата каша, от които след това се прави промишлен алкохол.
Що се отнася до странни закони за виното, в Канзас имат може би най-невероятния. В централния щат на Америка е забранено да се пие всякакви видове вино в чаша за чай. Може би това учудващо постановление цели да не се маскира пиенето. Отстрани изглеждате непорочен с чаша отвара от лайка в ръка, но изведнъж след три-четири порции не можете да станете от стола... Въпреки всичко, този закон не е чак толкова абсурден, все пак за това имаме най-различни чаши за вино.
Друг странен закон за пиенето в Щатите, който не се е променил в продължение на десетилетия, посочва, че в Пенсилвания мъжът трябва да получи бележка за разрешение от жена си, преди да купи каквато и да е форма на алкохол. Все пак в последно време това започва да се игнорира.
Мисисипи е уникален щат за САЩ, където всеки 18-годишен (а не 21, както е в другите Щати)може законно да пие и да си купува бира или леко вино с под 5% алкохол. Около това текат сериозни дебати, особено сред винената общност, които смятат, че законната възраст за пиене в Щетите - 21 години, е твърде късна
Изглежда гражданите на Мисисипи много ще се зарадват, когато разберат, че у нас всички споделят тяхната философия, дори и дебат не се води.
Когато присъствате на дегустация на вино в щата Юта, технически е незаконно да се преглъща виното. Вместо това трябва да се плюе. Макар че ако човек дегустира уникална бутилка за 200 долара едва ли ще го направи току-така.
24.09.2016, 12:13 часа
768 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha