Изследване: Цачева води само с 5% на ген. Радев

Изследване: Цачева води само с 5% на ген. Радев Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева би спечелила първия тур с 19,80%, с малка разлика след нея би бил подкрепеният от БСП ген. Румен Радев - с 14,90%.
Това показват резултатите от спешно проучване за нагласите преди президентските избори, направено от "Маркет линкс”, по поръчка на bTV. 
Според социолозите подобно разпределение на силите предвещава оспорван балотаж, в който вероятно и двамата участници ще се борят за умерено левите избиратели. 
На трета позиция се нареждат кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов (7,90%), след него е Ивайло Калфин от АБВ (5,40%), издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,50%) и лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева (3,70%). 
Лидерът на „Глас народен” и вокал на "Хиподил" Светослав Витков, който за тези избори се обедини със Залените, може да разчита на 2,70% подкрепа. 
Бившият премиер Пламен Орешарски е одобряван за президент от едва 1,10% от анкетираните, а емблематичният Митьо Пищова би получил 0,8%. 
Почти 23 на сто от анкетираните не са решили за кого ще гласуват, а около 15% твърдят, че няма да участват във вота. Очаква се над 50% избирателна активност. 
Около 66% пък декларират желание да участват на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, като обаче тук колебаещите се са повече. 

Ако БСП и АБВ играеха заедно, щяха да са много близо до ГЕРБ
Делът от избиратели, които биха дали гласа си за Цецка Цачева към момента е по-нисък от електоралната подкрепа, която получава ГЕРБ, коментира тази сутрин пред телевизията социологът от „Маркет линкс” Добромир Живков. 
Според него може да се търси обяснение във факта, че от партията забавиха издигането на кандидатурата, както и че между спряганите имена имаше такива с по-добър публичен имидж. 
Ген. Радев пък малко надскача подкрепата за БСП. Същото важи и за Калфин, който има по-голям резултат от АБВ в момента. 
"Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ", каза Живков. 
При Каракачанов електоралният потенциал е припокрит с потенциала на партията му и изглежда той ще обере патриотичния вот. 
Трайков гравитира около резултата на РБ, може да се очаква по-динамично развитие. 
Кампанията обаче тепърва ще се развива, напълно са възможни размествания, подчерта социологът. 
Вчера беше последният срок за регистрация на кандидат-президентите. На тези избори ще се явят рекорден брой - 24, като сред тях са колоритни личности като бизнесменът Николай Банев, който внесе документите си в последния момент, криминално проявеният Бисер Миланов-Петното и условно осъденият за хомосексуални действия с непълнолетни Владимир Кузов.

Парламент без ДПС? 
Ако парламентарните избори бяха днес, данните на „Маркет линкс” показват, че резултатът би бил само 4 партии в Народното събрание – ГЕРБ, БСП, ПФ и РБ. 
Управляващите биха взели 26,70% от вота, а социалистите почти наполовина по-малко – 13.80%. Националистите могат да разчитат на 7,40% подкрепа, а реформаторите – на 5,70%. Под 4-процентовата бариера остават АБВ (3,70%), ДПС (3,50%) и „Атака” (2,60%). 

Цачева няма да оглавява НС до вота, дарява парите на Черкаските баби 
С моя заповед от 3 октомври, непосредствено след внасяне в ЦИК на моята кандидатура за президент и на Пламен Манушев за вицепрезидент, съм упълномощила Димитър Главчев, зам.-председател на НС от ГЕРБ, да изпълнява правомощията и задълженията на председател до обявяване на резултатите от изборите, обяви междувременно на брифинг Цецка Цачева. 
„С колегата Манушев считаме, че не е коректно по време на предизборната кампания, която стартира на 6 октомври, ефективно да изпълнявам правомощията си на председател на НС, тъй като това поставя в неравностойно положение останалите кандидат-президентски двойки“, посочи тя, цитирана от "Фокус". 
Цачева подчерта, че ще дари сумата, която й се полага като възнаграждение през този период, за носиите на Черкаските баби, към които имала ангажимент. Те са група за автентичен фолклор от село Черкаски, община Вършец.
05.10.2016, 10:41 часа
994 1
Коментари

Реалист

28.05.2017, 18:30 часа
Да подкрепим генерал Радев !!!Сравнете го с ББ,с ЦЦ с който си решите от Бандитската групировка ГЕРБ.За Цачева не смея да говоря.Цачева мога да я сравня само с бившата кметица на Смолян от БСП.Същата селянка .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha