Парламентът реши потребителските спорове да бъдат уреждани извън арбитражните съдилища

Парламентът реши потребителските спорове да бъдат уреждани извън арбитражните съдилища С огромно мнозинство парламентът прие на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Те изключват потребителските спорове от обхвата на Арбитражното производство, освен ако двете страни изрично писмено не са дали съгласието си за това и то след възникване на спора.
Вносител на законопроекта е омбудсманът Мая Манолова, която заяви от парламентарната трибуна: "Докато вие две години правите реформа в съдебната система, в България се създаде една друга система - на частни съдилища, на частно правораздаване, която не съблюдава никакви правила и буквално ограбва българските граждани. При това става дума за система от 45 частни съдилища, като в най-големия от тях се гледат годишно по 100 000 дела. Забележете - даже без наличието на арбитражна клауза!"
С друга промяна в Гражданско-процесуалния кодекс на първо четене парламентът възстанови касационното обжалване на исковете за родителски права и издръжката на детето.
06.10.2016, 16:29 часа
553 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha