Кметове пред Хайтов: Проблемът с електрозахранването на селата от Искърското дефиле не е решен

Кметове пред Хайтов: Проблемът с електрозахранването на селата от Искърското дефиле не е решен Въпреки предприетите мерки от „ЧЕЗ Разпределение България” за подобряване на електрозахранването на населените места от Искърското дефиле, проблемът не е решен - това стана ясно на проведената днес /11 октомври/ работна среща в комплекс „Дядо Йоцо гледа” с кметове на засегнати села от община Мездра. Форумът беше организиран по инициатива на заместник-председателя на 43-о Народно събрание и врачански депутат от "Народен съюз" Явор Хайтов. Той успя да събере местните управници, избрани от различни политически партии, на една маса, за да обсъди важни проблеми. В дискусията се включиха кметовете на Зверино - Цанко Цанев, Игнатица - Иво Христов, Ребърково - Петър Петков, Люти брод - Иван Коцев,Люти дол - Станислав Ангелов, Елисейна - Румен Илков, и Очин дол - Цветелина Христова, общински съветници и представители на бизнеса. Тя се проведе месец, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова провери какво е свършило енергийното дружество, за да отстрани неволите на хората от 7 села от мездренския район.
Подобрение в електрозахранването има, но честото спиране на тока - по няколко пъти на ден, което е извън плановите прекъсвания, продължава, споделиха селските управници. Потърпевши от това са както битовите абонати, така и местният бизнес, който търпи сериозни загуби. Опасенията са, че със застудяването на времето авариите по мрежата, респективно прекъсванията на тока, ще се увеличат.
Участниците в дискусията се обединиха около становището, че за кардиналното решаване на този проблем е необходимо качествено да се подобри електрозахранването на селата от района, което се осигурява от 20-киловолтовия въздушен електропровод „Рашов дол”. За целта селските кметове настояват да се възстанови подстанцията в Елисейна или да се изгради нова възлова станция, която да „раздели” напрежението по дългия 110 км електропровод.
Явор Хайтов пое ангажимент да информира писмено министър Теменужка Петкова и ръководствата на ЧЕЗ и на дъщерното дружество на НЕК - Електроенергийния системен оператор, с исканията на кметовете на засегнатите села, както и да инициира среща с ръководството на „ЧЕЗ Разпределение България” за набелязване на конкретни мерки за окончателно решаване на този проблем.
Селските кметове потърсиха съдействие от Хайтов и за решаването на други проблеми. Те настояха за ограничаване на скоростта на движение през населените места от дефилето чрез монтирането на т. нар. „спящи полицаи”, ремонт на обходния път Ребърково - Люти дол, който е в окаяно състояние и укрепване на свлачището на международния път Е-79 в района на Ребърково. Врачанският депутат пое ангажимент да отправи питания към отговорните институции за решаването на поставените проблеми. 
11.10.2016, 18:24 часа
921 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha