Предлагат за бракуване 4 язовира във Видинско

Предлагат за бракуване 4 язовира във Видинско Проверява се състоянието на всичките 37 язовира на територията на област Видин. От комисията, която извършва проверката заявиха, че няма потенциално опасни водоеми. Тя е назначена със заповед на областния управител Момчил Станков. В състава ѝ са представители на Басейнова дирекция "Дунавски район"- Плевен, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Дирекция "Земеделие", Регионален отдел "Северозападна България" - Враца към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Следи се за техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Проверката се извършва два пъти годишно- през пролетта и есента, каза заместник- областният управител Елка Георгиева:
"От язовирите, които посетихме до момента, всичко е нормално. Вижда се, че се поддържат, особено и след включването на операторите. До сега нямаме забележки за язовирите, които вече видяхме. Видяхме водоемите на териториите на общините Ново село, Брегово, Белоградчик, Чупрене и Ружинци. Има отношение на общините като към обекти, които представляват в един момент „бомба със закъснител“. Общинските администрации осъзнават, че трябва да има превантивна, сериозно положена дейност по отношение на обгрижването на всички язовири.
По принцип всички язовири се следят с повишено внимание. Ние нямаме толкова сериозни, потенциално опасни язовири на нашата територия, особено след стриктното прилагане на указания за поддържане на едни нормални водни количества вътре в язовирите."
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор може да налага санкции, ако се установи, че не се изпълняват изискванията за стопанисване на съоръженията. Четири язовира в областта вече не изпълняват предназначението си и могат да бъдат изведени от експлоатация, каза заместник-областният управител Елка Георгиева:
"Има язовири, които са загубили облика си на такъв тип хидротехническо съоръжение и минават в една процедура вече за извеждане от списъка или така нареченото бракуване. Това са язовир "Тияновци" на територията на община Брегово, също язовир "Ракитница", както и язовир "Брегово". Процедурата започва първо с наши предписания за свикване на специфичен съвет, който трябва да вземе решение за извеждане на язовира и след това Общинският съвет трябва да вземе решение. В крайна сметка следва да се разруши хидротехническото съоръжение. Разходите се поемат от общините. Сумата е около 15-20 хиляди лева, затова община  Брегово ще извърши тази дейност поетапно. 
Комисията обиколи и язовири на територията на община Белоградчик. Язовир "Салаш" също има предписание да бъде изведен от експлоатация."
След  язовирите, ще бъдат проверени речните корита и съоръженията, които предпазват от наводнение. Докладът от проверките ще бъде изпратен до министър- председателя и Министерството на вътрешните работи.
12.10.2016, 16:39 часа
1352 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha