Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов

Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов И председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов заради самоволното и еднолично определяне на представители на съвета, които да проведат срещи с европрокурорите, извършващи анализ на дейността на българската прокуратура. 
Искането за оставка бе отправено в началото на днешното заседание, като Панов даде възможност на Узунов сам да се оттегли. Ако не го направи, още на следващото заседание на ВСС ще бъде внесено предложение за освобождаването му от длъжността представляващ.
"В каква процедура сме, че да давам обяснения. Няма да ви отговоря по никакъв начин", така Узунов отговори на призива на Панов сам да се оттегли. 
Скандалът около поведението на представляващия започна на миналото заседание на пленума на съвета, когато стана ясно, че той еднолично е определил кои членове на съвета да се срещнат с европрокурорите. Тогава Калин Калпакчиев поиска Узунов да подаде оставка. Юлиана Колева му каза, че иззема правомощията на колегиите и на съвета и че превишава с властта си, а Узунов се съгласи с нея. После тихомълком мнозинството напусна залата и заседанието приключи поради липса на кворум.
Днес Панов обвърза поведението на Узунов с работата на прокуратурата по делото за записите на разговорите на Владимира Янева и Румяна Ченалова, с фалита на КТБ и с интервю на Цветан Василев по този повод, дадено неотдавна. По думите на председателя на ВКС европейските прокурори проверяват и бездействието на прокуратурата, а такова имало по цитираните по-горе случаи.
"Не изпитвам съчувствие към Цветан Василев, но неговите твърдения трябва да се проверят. Това се случва в момент, в който се извършва проверка, която касае и бездействието на прокуратурата. Наред с това няма никаква визия и какво се случва с "Яневагейт". Проблемът не е в интервюто на Цветан Василев и с "Яневагейт". Проблемът е, че няма реакция на държавните органи във връзка с тези събития. Задавам въпросите, защото съм член на Пленума на ВСС, който избира председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор и свързвам този въпрос с действията на Димитър Узунов. Може и да не е истина това, което е казал Василев, но някой трябва да го провери. Възможно е да се случва и сега с друга институция", заяви Панов и определи действията като безсрамни.
Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че има съвпадение на тезите на председателя на ВКС, на бившия министър на правосъдието Христо Иванов и на "някои елементи на политическия спектър".
Ясен Тодоров пък призова Лозан Панов да не внася политика в залата на ВСС и да не обслужва политически интереси.
Така или иначе, в края на дебата стана ясно, че на следващото заседание на пленума ще бъде внесена точка за оставката на Димитър Узунов като представляващ.
Ако не бъде внесена от председателя на ВКС, Калин Калпакчиев заяви, че има готовност той да го направи."Въпросът за оставката на представляващия бе поставен от мен миналия път, поддържам го и сега. Лично имам готовност и ще внеса за следващото заседание предложение за включване на такава точка, защото съм против този тип поведение с дебнене и включване в последния момент на точки. Това не отговаря нито на моя маниер на работа, не би следвало да отговаря и на работата на ВСС", заяви Калпакчиев.
13.10.2016, 11:19 часа
659 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha