Селфито издава самота

Селфито издава самота Т. нар. „селфита“ добиват все по-голяма популярност. Ежедневно наблюдаваме много момичета и момчета, които са напълнили своите профили в социалните мрежи с такива снимки. Вероятно е това да бъде и вид обсебване, при което засегнатия не може да не заснеме селфи на местата, които посещава.
Изследователи се заемат с изучаването на въпроса и установяват, че тези, които постоянно публикуват подобни снимки, са по-склонни да се чувстват самотни. Ежедневните селфита могат да бъдат и признак за проблем в интимната им връзка, както и за наличие на психически проблем.  
Сред хората, които непрестанно се снимат, има и по-голяма склонност към суетност, те също така търсят и повече внимание.  
Изследователите от Тайланд оценяват навиците на 300 студенти, като проследяват честотата, с която те снимат себе си.  
Участниците, повечето от които са жени на възраст между 21 и 24 години, са интервюирани, за да се установи дали имат нарцистични черти, дали търсят внимание, имат егоцентрично поведение или признаци на чувство за самота. 
По-голямата част от участниците прекарват повече от 50% от свободното си време с телефон в ръка или в интернет.  
Изследователите смятат, че както мъжете, така и жените, чиято личност се определя като „самотна“, са по-склонни да правят повече селфита с цел одобрение отстрана на други хора. Специалистите поясняват, че хората, които са обсебени да се снимат, не просто чувстват „повреда“ в личния си живот и благосъстоянието си, но и също имат и усещане, че връзката им с околните е засегната.  
Данните от проучването са поместени на страниците на Journal of Psychosocial Research on Cyberspace.
13.10.2016, 12:12 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha