Парламентът се събира на извънредно заседание за промени в Изборния кодекс

Парламентът се събира на извънредно заседание за промени в Изборния кодекс След като миналата седмица Народното събрание си гласува неочаквана предизборна ваканция, предизвикала поредица скандали, във вторник народните представители се събират за извънредно заседание.
До работния ден на парламентаристите се стигна в резултат на намесата на премиера Бойко Борисов, който заръча на парламентарната си група да отиде в Народното събрание, за да не говорят хората, че са във ваканция. 
В дневния ред са отмяната на решението за ваканцията, създаване на анкетна комисия за "АЕЦ Белене", първо четене на данъчните закони и ремонт на Изборния кодекс. 
Първоначалната идея на управляващите бе да не променят закона, регулиращ вота, но споровете около нормите в него се разрастнаха, стигна се до заплахи за касиране на изборите и излизане на патриотите от управлението. 
В понеделник, кризисната среща на премиера Бойко Борисов с ПФ и РБ доведе, поне засега, до туширане на напрежението в управляващата коалиция. Постигнат бе консенсус за внасяне на "минимални" промени в Изборния кодекс, а съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обобщи, че управляващите са се договорили да продължават да бъдат "полезни" за страната.
Първоначално ГЕРБ внесе спешни поправки за отпадане на ограничението за броя на секциите в чужбина, но само за страните в Европейския съюз (ЕС), както и за отчитане на гласовете "Не подкрепям никого" при определянето на резултата от всички видове избори. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отново дойде в парламента на среща с Реформотарския блок и Патриотичния фронт, инициирана от Валери Симеонов. На нея бе постигната договорка ограничението от 35 секции в чужбина да отпадне само за страните от ЕС, като така се спази условието на Фронта за подкрепа на правителството - да не се увеличават изборните бюра в Турция. А "Не подкрепям никого" да се брои при отчитането на резултата само на мажоритарните избори, т.е. за президент и за кмет, за да не бъдат методиките за това в разрез с конституцията. За пропорционалните избори, в т.ч. и парламентарни, протестните гласове няма да участват в определянето на резултата, което няма да доведе до изкуствено вдигане на 4-процентовата бариера за влизане на партии в Народното събрание, срещу което протестираше Реформаторският блок.
В деловодството на парламента има още три проекта за поправки в кодекса. Все още не е ясно кога ще бъде насрочено заседанието на правната комисия, която трябва да ги разгледа, преди да влязат за обсъждане в пленарна зала.
18.10.2016, 10:06 часа
873 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha