Депутатите намалиха лихвата за просрочени задължения

Депутатите намалиха лихвата за просрочени задължения Депутатите подкрепиха предложението законната лихва за забава да бъде намалена с 2 пункта до 8 процентни пункта. Промените минаха на първо четене, подкрепени от всички парламентарни групи. Размерът на законната лихва при просрочени задължения от търговец да не надхвърля основния лихвен процент на БНБ плюс 8 процентни пункта, а когато е дължима от физическо лице надбавката да е плюс 4%. Вносители на предложението са Вили Лилков от Реформаторския блок и група народни представители.
Една от причините за настоящите промени е и течащата лихвата по делото за АЕЦ „Белене”. Съгласно нашето законодателство лихвата върху обявената от Арбитража сума се изчислява като към законната 10% лихва се добавя и основният лихвен процент на БНБ.
Ако промяната бъде спешно приета, определените от арбитражния съд в Женева ежедневни лихви от над 330 хил. лв. за забава на погасяването на 620 млн. евро за АЕЦ „Белене” ще се намалят с над 60 хил. лв. Като цяло дължимите лихви ще се намалят с 20%, изчислиха по-рано от РБ.
Сред мотивите на законопроекта е, че надбавката за плащане на просрочени задължение от над 10% е определена у нас преди повече от 20 години при съвсем различна икономическа и финансова обстановка – икономическа нестабилност, висока инфлация и съответно висок основен лихвен процент на БНБ. 
19.10.2016, 15:02 часа
716 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha