Изненада! Всеки пети българин бил леко луд

Изненада! Всеки пети българин бил леко луд Последното проучване за психичните разстройства в България е правено в периода 2003-2007 г. и е показало доста тревожни данни, според които всеки пети българин страда от чести, но леки психични разстройства. Данни за подобни разстройства сред децата липсват, но предстои ново проучване, което ще обхване детската възраст, каза доц. Михаил Околийски, представител в Световната здравна организация за България.Всеки един българин може да каже, че някога се е сблъсквал с леки форми на тревожност и депресия, които не могат да увредят функционирането на организма, но могат да намалят работоспособността на хората. За съжаление обаче джипитата у нас, обучени да разпознават пациентите с психични разстройства, са едва 400.
Крайно недостатъчни са разходите за психиатрична помощ в страната ни – само 2% от общите разходи за здравеопазване, каза пред журналисти директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков.
140 хил. българи с психично разстройство
Той посочи, че ниското финансиране, липсата на защитени домове и дневни центрове, високата степен на психиатрична стигма, липсата на цялостна политика в областта, дискриминиращото законодателство са само част от проблемите, които трябва да бъдат решени.
Готов е проект на Национална програма за психичното здраве 2017-2023, който ще бъде представен на Министерството на здравеопазването. „От 7-8 години се обсъжда дали да има клинични пътеки в психиатрията, но към момента няма еднозначно мнение“, каза още доц. Хинков. По думите му към момента психиатричните стационари се финансират на исторически принцип, а би трябвало, според него, те да сключват договори с НЗОК, тъй като основната финансова тежест за лечението пада върху близките на болния.
19.10.2016, 16:32 часа
712 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha