Рекорд: 10 000 жалби постъпили за година при омбудсМая

Рекорд: 10 000 жалби постъпили за година при омбудсМая Повече от 10 000 жалби са постъпили при омбудсмана за една година, съобщи Мая Манолова на пресконференция, на която отчете дейността на институцията. Тя посочи, че това е рекорд в историята на съществуването на омбудсмана у нас.
8000 от жалбите са приключени, добави Манолова като уточни, че най-много оплаквания се подават срещу монополните дружества. На първо място е "Топлофикация", срещу която жалбите са се увеличили с 216%, следвана от банките и арбитражните съдилища.
Общо 28 420 души са потърсили помощ от омбудсмана от встъпването на Манолова на поста. От институцията са отправили 2379 препоръки към държавни и общински органи, внесли са девет законопроекта в парламента и са изготвили пет доклада. Манолова отчете и че четири пъти са сезирали Конституционния съд и два пъти - върховните съдилища.
Сред несвършената си работа Манолова отбеляза проблемите с "Топлофикация", злоупотребите на банките и фирмите за бързи кредити и неуспеха да се предотвратят случаите с връщането на турски граждани обратно в Турция.
Омбудсманът декларира, че тя и екипът й имат твърдо намерение да не се отказват от работата си, като посочи като приоритет проблемите с "Топлофикация".
По повод на случая с върнатите седем души в Турция, Манолова коментира, че нито тя, нито правозащитните организации са били уведомени, както изисква законът. Тя допълни, че това е ставало и при десетки други случаи и на вчерашна среща с ръководството на Дирекция "Миграция" е настояла за разработване на механизъм, с който да бъде уведомявана за всяко едно от принудителните извеждания от страната ни.
Манолова приветства поправките в Изборния кодекс, които вчера бяха приети в правната комисия, и ги определи като стъпка в правилната посока. Тя добави обаче, че българите зад граница не трябва да бъдат разделяни, с оглед на това къде живеят, съобщава БТА.
От промените в предстоящите избори ще се възползват българите в страните от ЕС, където ще могат да бъдат открити повече секции за гласуване.
 
20.10.2016, 14:23 часа
652 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha