Лекари: Време е за противогрипна ваксина!

Лекари: Време е за противогрипна ваксина! Между 10 и 30 на сто от населението в България всяка година се разболяват от грип, като по-податливи са малките деца, но те преодоляват болестта по-лесно, в сравнение с възрастните.
Лекари посъветваха хората да се ваксинират, тъй като имунизирането е единствената защита срещу грипните щамове.
Най-уязвими са малките деца, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания. Бременните жени също биха могли да се ваксинират, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Тази година се очакват грипните щамове "Калифорния", "Хонконг", "Бризбейн" и "Пукет", каза още той, цитиран от БТА.
В някои европейски държави и в САЩ вече се използва 4-валентна ваксина срещу тези щамове, допълни Кунчев и изрази надежда, че през следващата година ваксината може да бъде и в България.
По думите му на база внесени опаковки се прави извод, че в страната ни срещу грип се ваксинират не повече от 3 на сто от хората.
"България е единствената държава в Европа, в която противогрипната ваксина за хора над 65-годишна възраст не се реимбурсира", посочи д-р Кунчев.
От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари призоваха колегите си да се ваксинират срещу грип заради естеството на работата им.
20.10.2016, 15:25 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha