Прокуратурата с нови обвинения за АЕЦ "Белене"! Привикват втора "акула" на разпит

Прокуратурата с нови обвинения за АЕЦ "Белене"! Привикват втора "акула" на разпит Прокуратурата ще повдигне ново обвинение за щетите от АЕЦ "Белене" днес, научи ексклузивно Пик. Има призован в 9 часа, той също трябав да обяснява как е продаден старият реактор. 
Само преди ден бившият енергиен министър Петър Димитров беше подведен под отговорност за безстопанственост, от която е последвала щета за над 77 млн. евро, обясниха тогава от прокуратурата. Наказателната му отговорност е за това, че в периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември същата година умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД по това време/.
Преди броени дни двамата ексшефове бяха обвинени в сключване на неизгодна сделка по проекта АЕЦ "Белене", довела до щета за 77 млн. евро. На 28 ноември 2007 г. двамата слагат подписите си под рамков договор с "Атомстройекспорт" за продажбата на старото оборудване, намиращо се на площадката на АЕЦ "Белене. Според прокурорската проверка договорът предвиждал всички разходи по изпълнението му, включително товаренето и разтоварването, транспортното застраховане и ремонтно-възстановителните работи на руската територия, да бъдат за сметка на НЕК.
Държавната компания е поела и всички разходи с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение в Русия, както и данъци, мита и такси. Изнесената техника е на стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. Така щетите, причинени от двамата директори с подписването на договора с "Атомстройекспрот", са в размер на 77,1 млн. евро, твърдят от прокуратурата. Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала по това време - като министър на икономиката и енергетиката, е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.
Деянието е извършено умишлено и представлява особено тежък случай, е заключението на прокуратурата. 
Освен Димитров документи за "Белене" в периода 2005 - 2007 г. е разписвал и неговият предшественик Румен Овчаров. Запитан вчера сутринта в интервю пред Нова тв дали изявлението на прокуратурата, че се готвят още обвинения за "Белене", се отнася и за него, Овчаров коментира: "Ако намерят нещо, сигурно няма проблем да повикат и мен за АЕЦ "Белене", да ми връчат някакво обвинение. Преживял съм го. Но очевидно трудно намират". 
И определи действията на прокуратурата като част от предизборната президентска кампания.
21.10.2016, 08:31 часа
406 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha