Вижте от кои страни се внасят зеленчуците на пазара

Вижте от кои страни се внасят зеленчуците на пазара Есенно време пазарите би трябвало да са затрупани с български ябълки. Но с упадъка на овощните насаждения у нас, ситуацията се промени.
Сега на огромното тържище в столичния кв. "Слатина" има ябълки от Македония, Албания, Гърция, Полша, Австрия и Италия. И тук-там се среща родна продукция, показа проверка на Клуб Z.
Вносът от Полша, Гърция и Македония е определящ за цените в ниския сегмент. От тези три страни са най-евтините ябълки – между 0,50 и 0,85 лв./кг (всички цени са на едро).Родни круши на софийското тържище за жалост няма. Там "господари" са Полша и средиземноморските страни – Гърция, Италия и Испания.
Българската продукция доминира само при сливите. Тази година се оказа плодородна и от средата на лятото пазарите са заляти със стока от Троян и други региони. Цената им в последния месец е "замръзнала" на 70 стотинки за килограм.
При гроздето конкуренцията идва от съседните балкански страни – Турция, Гърция и Македония. Най-евтиният внос е по 0,80-1,30 лв./кг, но вкусът е далеч от определението "отличен".
При цитрусовите плодове – портокали, мандарини и грейпфрути – "битката" за клиентите традиционно е между Гърция и Турция. За екзотика има и внос от далечен ЮАР. Цитруси у нас не се отглеждат превид по-суровия климат. Единствено в района на Петрич има опити за отглеждане, най-вече на киви, но с противоречиви резултати.
Българската продукция има шанс да се завърне на пазара в следващите години и това е свързано най-вече с европейските субсидии. От 2017 до 2020 г. ще действат няколко схеми, по които ще се подпомага отглеждането на плодове.
По 32 млн. лв. на година ще се дават за ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, череши, вишни. Субсидията е по 1607 лв./ха за първите 30 хектара и 1071 лв./ха за следващите.
Отделна схема има за сливи и десертно грозде. Годишният бюджет е 7,17 млн. лв., а ставките – 980 лв./ха за първите 30 хектара и 653 лв./ха за следващите.
Ще действа и програма за подпомагане на дини и пъпеши. За отглеждането им са предвидени по 4,67 млн. лв. на година (в сумата са и помощите за зеле). Субсидиите са по 589 лв./ха за първите 30 хектара и 393 лв./ха за следващите.

 
21.10.2016, 13:28 часа
664 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha