Писател представи нова книга в монтанската библиотека

Писател представи нова книга в монтанската библиотека Пред многобройна публика в читалнята на регионална иблиотека „Гео Милев” в Монтана, в навечерието на рождения си ден, изявеният краевед Славко Григоров представи последната си книга „Духовните хамбари на бунтовния Северозапад”. Директорът на библиотеката Кети Костадинова откри срещата, която бе организирана от библиотеката съвместно с Дружеството на краеведите в Монтана. В представянето на книгата участие взе и нейният редактор Цветана Костова, споделяйки, че книгата е „своеобразен зов да се съхранят духовните корени на българщината и националната памет, за да се пълнят хамбарите на духовността”. Десетките присъстващи чуха песента „Танцът на бурите”, в изпълнение на квартет „Чипровка” и приветстваха прави песента „Чипровец”, превърнала се в химн на Чипровци. Актьорът Драго Григоров пренесе всички в атмосферата на духовността, представена ни от автора, прочитайки есето „Да посрещна изгрева и да изпратя залеза”, поместено в книгата.
Представянето на книгата „Духовните хамбари на бунтовния Северозапад” събра историци, краеведи, преподаватели по български език и литература, общественици, представители на държавните институции в града, роднини и приятели на автора. Сред официалните гости на събитието присъстваха: Ива Генинска – главен експерт „Култура” при община Монтана, Светлана Стоилова – директор на Регионален исторически музей в града, Венета Иванова – председател на сдружение „Будители народни”, Параскева Маркова – главен редактор на в. „Слово плюс”, Лета Тодорова – бивш директор на библиотеката, Илия Илиев – доктор на философските науки, Стефан Стефанов – председател на Дружество на краеведите в Монтана, проф. Славчо Георгиев, добре известните български художници проф. Галилей Симеонов, Теодоси Антонов и други.
„Духовните хамбари на бунтовния Северозапад” съдържа пословици и поговорки, чипровски анекдоти, чипровизми, народни гатанки, авторски мисли, „вечното му евангелие”, информация за духовните храмове в област Монтана, богат снимков материал, речник на диалектните думи в Торлашкия край. Според Славко Григоров духовните хамбари на един народ включват народните мъдрости, църквите, манастирите, музеите, читалищата и училищата. Той събира тези мъдрости в едно, желаейки да предизвика и смях, и кураж, и оптимизъм у читателите си и следва максимата, че „духът трябва да се храни с мъдрости”. Накрая Славко Григоров отговори на въпросите на публиката и написа лични послания и автографи към книгата си.
Славко Григоров е роден на 26.10.1932 г. в с. Железна. Завършва средното си образование в ИТ „Васил Левски” в Монтана. Висше образование придобива в Икономическия институт в София, спец. „Икономика на промишлеността”. Над 25 години живее и работи в Чипровци, където е бил секретар на общинския съвет и първи секретар на Чипровски градски и общински комитет на БКП. Автор е на редица публикации в сборници на централния и регионален печат, както и на книгите: „Чипровския край. Легенди и истини”, „Чипровци – години на усилен градеж”, „Копиловци. Искрици от миналото”, „Торлаци смо”, „Георги Пеячевич и родът Кнежевич – Парчевич”, „Село Железна – искри от жарава” и „Иконата на Света Богородица – Чипровска – легендите са живи”.
21.10.2016, 13:37 часа
570 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha