Библиотеката във Враца стартира проект „Смарт-Либ”

Библиотеката във Враца стартира проект  „Смарт-Либ” Регионална библиотека „Христо Ботев” във Враца започва работа по проект „Смарт-Либ” - комуникационен център в библиотеката. Партньорските организации по проекта са библиотека при НЧ „Просвета-1915” – Мизия и НЧ „Развитие 1892” – Бяла Слатина.
Основната цел на проекта е създаване на мобилен комуникационен център за обучение на потребители за работа с мобилни устройства и приложения.
Специфичните цели са: да се повиши компетентността на 24 библиотечни служители за работа с мобилни устройства и приложения с цел формиране на умения и оказване на съдействие на потребителите; да бъдат обучени част от хора във възрастова група над 55 години в умения за работа с мобилни устройства и приложения; да се утвърди ролята на Регионалната библиотека като водещ методичен център за библиотеките в област Враца.
Целевата група ще бъдат потребители на възраст над 55 години. В резултат на проекта ще бъдат обучени 80 потребители – 40 от град Враца,  по 20 потребители в градовете Бяла Слатина и Мизия.
В рамките на проекта ще бъде изграден мобилен комуникационен център. По време на обученията ще е позициониран в Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, а след това ще бъде на разположение на целевата група и ще представлява щанд с таблет, смартфон и четец за електронни книги.
Обученията ще бъдат заснемани и монтирани в 3 видео урока „Златни умения“. Създадените три продукта ще бъдат записани на DVD носители и ще бъдат разпространени до десетте библиотеки в общинските центрове в област Враца. Като последна дейност се предвижда създаване на видеофилм „Моят Смарт-Либ”, който ще проследи процеса на обучение на един потребител и ще се покаже начина, по който се променя живота му след неговото обучение за работа с мобилни устройства и приложения.
Продължителността на проекта е от септември 2016 година до април 2017 година. Общият бюджет е 4 811 лева.     
Обученията за потребители ще започнат на 7 ноември 2016 година. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат на телефон:  0879 548 916 или на място в Регионална библиотека до 4 ноември 2016 година. 
Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки-България" в рамките на конкурс „Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.
21.10.2016, 16:03 часа
1546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha