Учените от БАН плашат с протести, искат по-високи заплати

Учените от БАН плашат с протести, искат по-високи заплати Българската академия на науките и Селскостопанската академия настояват за увеличение на средствата за тях. Искането на двете институции е подкрепено и от синдикалните организации.
Според председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров политиките по отношение на научната дейност у нас трябва да се променят, защото все по-малко млади хора стават учени, пише Дарик.
От двете академии искат минималната заплата за млад учен да стане 750 лв. от следващата година. Понастоящем това възнаграждение е с размера на минималната работна заплата.
Председателя на Федерация „Техническа индустрия, наука и информатика" към КТ „Подкрепа " Здравчо Здравчев посочи, че заплатите на учените от двете академии са обидно ниски.
"Не искаме супер високи заплати, а нормално заплащане. Не може учените в БАН и Селскостопанската академия да получават с повече от 200 лева под средната работна заплата за страната. Това е абсурд", каза той. Брутната заплата на доцентите в БАН е 776 лева. За какво говорим, пита Здравчев, напомняйки, че те са хора, отдали години усилия.
България е на последно място по брой на учените в целия Европейски съюз, каза акад. Стефан Воденичаров.
От следващата година заплатата на учител в начално училище ще бъде над 700 лева, припомни той и похвали тази стъпка. "Но след като това е да го наречем дъното на учителските заплати, нека от следващата година млад учен да взема 750 лева и след това да върви по своето кариерно израстване", призова Воденичаров. Той посочи и сума, която според него трябва да вземат професорите в академията - 1800 лева. Според изчисленията, за да бъдат удовлетворени исканията на учените, ще е необходимо увеличение на бюджета със 170 млн. лв.
Ако не се вземат спешни мерки за увеличаване на бюджетите на двете ни научни институции и не се вдигнат доходите на работещите там, от БАН и Селскостопанската академия предупреждават, че ще излязат на протест.
21.10.2016, 16:21 часа
502 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha