Ще има ли дипломатически скандал между Гърция и Турция?

Ще има ли дипломатически скандал между Гърция и Турция? Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията "Независими гърци" Панос Каменос се отказа от планувана за днес визита в Турция. Причината е, че националистите от "Независими гърци" реагираха остро на назначаването на постоянен имам в църквата "Света София" в Истанбул. Превръщането на византийския храм в джамия е провокация, заявиха депутати в гръцкия парламент.
Самите гърци също считат за недопустимо това, че от четирите минарета на църквата ще се чува гласът на имама пет пъти на ден и затова масово отказват пътуванията до Истанбул.
Министърът на отбраната Панос Каменос направи и остро изявление срещу турския президент Реджеп Ердоган, който повдигна въпроса за Договора от Лозана и разширяването на днешна Турция.
"Аз обаче бих го призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато турците не подложиха на клане елинизма", каза Каменос.
При тези събития гръцкият министър на отбраната отказа посещението в Истанбул като знак на протест срещу политиката на Анкара. Опитите да се успори международната право водят до опасен път, заяви министър Каменос.
22.10.2016, 14:25 часа
324 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha