Три вида инсулин липсват в аптеките

Три вида инсулин липсват в аптеките Три вида инсулин вече два месеца липсват в аптеките. Здравното министерство предполага, че животоподдържащото лекарство е изнесено, информира bTV. Инсулинът е и животоспасяващ.  Имаме  по- леки форми и по тежки форми  на засягане, при които ще бъде фатално дори 24 часа липса  на инсулин, каза проф. д-р Ексапет Караханян.Липсата на три вида инсулин в аптеките се разследва и от министерството, което подозира, че лекарство  е изнесено, за по-голяма печалба.
„Представете си виртуална борса, в която се казва имаме нужда примерно в Германия от някое лекарство, прави се допитване кой колко може да достави и в какви срокове и затова нещото, ако го е имало на 15 октомври, то на 19 вече го няма. По простата причина, че имаме търсене на друг пазар, където цените са доста по-изгодни за хората, които се занимават с подобен тип паралелна дистрибуция”, обясни пред БТВ казуса д-р Бойко Пенков – зам.-министър на здравеопазването.
Проблемът не е за първи път и затова, за да живеят, пациентите сменят  инсулина. Това обаче трябва да стане под ръководството на лекуващия ендокринолог, уточнява д-р Караханян.
„Дори и да минем на друг тип инсулин, пак няма гаранция, че след време няма да се случи същото. Ние няма само да сменяме фирмите и вида инсулин. Не е като хапче за глава  да го смениш , днес аспирин, утре аналгин”, споделя майка на дете, което приема инсулин от шестата си година.
От министерството смятат, че с промените в закона за лекарствата порочната практика  с износа   на медикаменти за български пациенти ще спре. Те предвиждат  лекарства  като инсулина  например, да се изнасят само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.
22.10.2016, 16:13 часа
1202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha