10 подаръка за мозъка, от които се нуждаем всеки ден

10 подаръка за мозъка, от които се нуждаем всеки ден Планове, срокове, задачи. Целият този хаос на всекидневието влияе на нашия мозък. И за да понесем бясното темпо, трябва навреме да се погрижим за него. Как да го направим? Като използваме поне един от тези 10 метода и наградим мозъка си за тежкия труд.Да подремнем през деня
Всички сме чували за ползите от следобедния сън. Той наистина е много важен. Това презареждане не само възстановява силите, но и активира дейността на мозъка, подобрява паметта и повишава настроението. Само 10-15 минути дрямка на ден са достатъчни, за да променят завинаги тежкия работен цикъл. След тях ще се върнете на работа, изпълнени с нови сили и идеи. Тези кратки дремки са използвани с голям успех от Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил.
Малко творчество преди лягане
Тежък ден? Порисувайте малко, преди да си легнете вечер. Това ще помогне на мозъка ви не само да се отпусне, но и да активира творческите си способности, за което ще се радвате на следващия ден.

Не на мултитаскинга!
Ако се стремите към максимална продуктивност, товарете мозъка си само с една задача наведнъж. Само в такъв режим той може да работи най-ефективно. Как обаче да постигнем това в съвременните условия на работа? Отговорът е прост – съставяйте си планове за действие и пристъпвайте последователно към задачите. Така всъщност ще постигнете много повече, отколкото ако правите всичко наведнъж. И ще се уморите по-малко.

Живейте активно
Кардио упражненията са от голяма полза за мозъка. Тичането, ходенето и плуването не само стягат тялото, но и подсилват „мускулите” на мозъка и умствената дейност. Само 15-30 минути движение всеки ден (дори да е просто разходка) са истински еликсир за уморения мозък.

Не се отказвайте от химикалката и хартията
Благодарение на компютрите, смартфоните и другите джаджи повечето от нас все по-рядко взимат в ръка молив и хартия. Жалко! Защото изследвания показват, че използването на хартиен тефтер и химикалка активира мозъка, като подобрява работата и ефективността му.

Не забравяйте витамините
Информирайте се кои храни какви витамини и минерали съдържат и балансирайте храненето си. Витамините от група В, както и C, D, E и Р подобряват работата на мозъка, краткосрочната и дългосрочна памет и повишават съобразителността.

Научете нов език
Това е една от най-добрите награди за мозъка. Ученето на чужд език е нещо като гимнастика за него, която разкрива скритите му ресурси и възможности.

Играйте с думите
Словесните игри са приятни, вдигат настроението и са много полезни за умствената дейност. Те дори повишават коефициента на интелигентност и помагат на мозъка да работи.

Медитирайте
Медитацията е един от най-добрите начини за почивка – както физическа, така и умствена. Тя успокоява, снема напрежението и влияе благотворно на всички мозъчни зони. Ежедневните медитации много ще подобрят състоянието на тялото и духа ви.

Бъдете оптимисти
Позитивното мислене е нужно на мозъка ви, за да бъде напълно доволен и ефективен. Оптимистичната настройка дава храна за нови открития, идеи и възможности, помага ни да се самоусъвършенстваме и дава отлична мотивация за бъдещо развитие.
22.10.2016, 16:53 часа
1697 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha