Седем евтини алтернативи на суперхраните

Седем евтини алтернативи на суперхраните Да, половин килограм киноа или годжи бери струват цяло състояние, но можеш да ги замениш със следващите нискобюджетни алтернативи, които са също толкова полезни.

Замени къдравото зеле (кейл) с броколи
Този зеленолистен зеленчук е едновременно хвален и осмиван, но след като така и така е добил статут на суперхрана, направо се чудиш как хората са оцелявали преди без него. Зелените зеленчуци без съмнение са едни от най-полезните храни на планетата, но наистина ли къдравото зеле е по-добро от всички тях? Отговорът е не. Скромното, не толкова популярно броколи съдържа всички благини, които откриваш и в къдравия си „събрат“ - калции, желязо, магнезий, витамин А и В6, фибри и дори повече витамин C и калии от кейла. Броколито дори е подходящо за блендиране на смути, но само в замразения си вариант.

Замени семената чиа със семена сусам
Основното преимущество на малките черни семенца чиа, които нямат вкус, но придобиват интересна, гелообразна консистенция при накисване във вода е, че богати на омега 3 мастни киселини. Което ги прави чудесна алтернатива на рибеното масло, например. Проблемът е, че омега 3 в чиата не се абсорбира толкова добре от организма, което означава, че трябва да хапваш много други неща, за да си набавиш необходимото дневно количество. В семената чиа има още калции, желязо, цинк и магнезии – все минерали, които се съдържат в по-голямо количество в сусамовите. И двата вида семена съдържат приблизително същото количество протеини и са чудесни за поръсване върху салати, но сусамовите са много по-вкусни.

Замени плодовете годжи бери с малини
Твърди се, че годжи бери са ефективни при борба със сърдечни заболявания и рак, но тези ползи не са 100% доказани. Не искаме да кажем, че годжи бери са вредни, но със сигурност не заслужават да ги поставят на толкова висок пиедестал. Тъй като са сушени, те съдържат много по-голямо количество захар от пресните плодове и затова не бива да се ядат в големи количества. От друга страна, по-евтината и нискокалорична тяхна алтернатива – замразените малини, запазват всичките си прекрасни хранителни качества и са супер за смутита и шейкове.

Замени киноата за леща
Както киноата, така и лещата са чудесни елементи от диетата и на вегетарианци, и на месоядни. И двете съдържат сходни количества калории и въглехидрати. В лещата, обаче, има повече фибри (важни за доброто храносмилане и за чувството за ситост) – 16 гр. за 1 ч.ч., в сравнение с 5 гр за 1 ч.ч. при киноата. Лещата също така съдържа двойно количество протеини, както и повече желязо и витамин B. Да, тя отнема малко по-дълго време за готвене, в сравнение с киноата, но е около 1/3 по-евтина – това ако не е сделка!

Замени сьомгата със скумрия
След като „омега 3“ се превърна в едно от най-често изричаните думи, стане ли въпрос за здравословно хранене, нищо чудно, че сьомгата придоби статут на суперхрана. За тези, които трябва да следят бюджета си, обаче, съществуват по-евтини опции на рибното изкушение. Още по-евтини са и консервите, където се запазва и същото количество калции (и няма нужда да ги готвиш).

Замени кокосовата вода с... вода
Като основно правило, не ти е необходимо нищо повече за добра хидратация от добрата стара вода. И ако не тренираш за повече от час, живителната напитка ти е напълно достатъчна. Кокосовата вода е полезна, когато физическото натоварване надхвърля 90 минути , защото съдържа възстановяващи организма захари и електролити. Още един трик – направи си собствена електролитна напитка, добавяйки щипка сол и малко изстискан плод (лимон, портокал).

Замени ядките с нахут
Ядките са фантастичен източник на протеини, здравословни мазнини, фибри и минерали. За съжаление, те са и доста богати на калории и често се случва да прекаляваме с количеството. А и никак не са евтини. Нахутът, от друга страна, съдържа подобни количества фибри и протеини като ядките, но ¼ по-малко от калориите. Предлагаме ти и една приятна рецепта – запечен нахут. За да го направиш, купи си консервиран нахут, отцеди го от водата и сложи зърната върху кухненска хартия да изсъхнат допълнително. После ги сложи в купа, полей ги с малко зехтин и подправи на вкус със сол, червен пипер и други подправки по твой избор. Разстели полученото върху кухненска хартия и печи за 30-40 минути във фурната, докато не придобият приятен, кафеникав цвят.
23.10.2016, 10:26 часа
889 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha