Ремонтът на Изборния кодекс ни коства половин милион

Ремонтът на Изборния кодекс ни коства половин милион Заради ремонта на Изборния кодекс в последния момент изборите може да се оскъпят с близо половин милион лева.
Първоначалната план-сметка на кабинета предвиждаше вотът за президент и референдумът да ни струват 47 млн. лева. По неофициална информация на bTV заради последните законодателни промени тази сумата може да набъбне с между 400 и 500 хил. лева.
Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че трябват пари за обучение в последния момент и ще се наложи допълнителна работа, за да се верифицира софтуерният продукт.
Според представители на властта перата, които оскъпяват вота са три – освен пренастройката на софтуера, също и новите секции в чужбина и обучението на комисиите наново как се брои квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината.
Според поправките на управляващото мнозинство, приети на първо четене от парламента, няма да има ограничения за откриване на изборни секции в страни от ЕС, а в държави извън общността те ще бъдат до 35. По отношение на спорното квадратче "Не гласувам за никого" депутатите решиха при мажоритарните избори като президентски и местни то да се брои и при отчитане на активността, и при отчитане на резултата.
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната става 307 в 71 държави.
 
23.10.2016, 13:04 часа
461 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha