Банките вече подготвят напускането на Великобритания

Банките вече подготвят напускането на Великобритания Най-големите британски банки се подготвят да преместят главните си управления извън Великобритания още през първите няколко месеца на 2017 г. Причината е, че финансовите институции вече се притесняват как ще протекат преговорите за напускане между Овединеното кралство и Европейския съюз. По-малките банки вероятно ще започнат да се изтеглят още преди Коледа, каза изпълнителният директор на Асоциацията на британските банкери Антъни Браун, цитиран от The Guardian. Според него общественият и политическият дебат относно Brexit в момента води страната към погрешна посока.
Източник, близък до британския министър за Brexit Дейвид Дейвис каза, че той и финансовият министър Филип Хамънд са се опитали миналата седмица да дадат отново гаранции, че ще направят всичко, за да съхранят статута на Лондонското сити при Brexit. Но заявеното от правителството намерение да поеме контрола върху свободата на движение към Великобритания се възприема широко сред официалните длъжностни лица като удар върху какъвто и да е шанс за запазване на настоящите условия за търгуване за банките. 
Сега британските банки се ползват от така наречените паспортни права. Те им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите си на компании и физически лица из целия ЕС, тъй като Великобритания е член на единния пазар. В последно време европейски лидери, сред които и френският президент Франсоа Оланд предупредиха, че преговорите за Brexit ще бъдат трудни и че Великобритания ще трябва да плати цена за напускането си. Труден Брекзит би означавал, че Великобритания ще трябва да напусне както единния пазар, така и митническите съюзи. Второто ще означава и потенциалното въвеждане отново на мита и безмитни ограничения върху британския внос и износ.
Всичко това създава климат на несигурност и ето защо много от банките вече имат екипи, които да обмислят кои от банкови операции ще трябва да се преместят извън страната, така че банките да продължат да обслужват клиентите, кога да бъде направено това преместване и как ще е най-добре то да стане. Твърди се, че Голдман сакс например прави планове да прехвърли около 2000 от служителите си от Лондон в конкурентен европейски град, ако Великобритания изгуби паспортите си права.
24.10.2016, 09:39 часа
381 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha