Държавата предлага нов начин за определяне на минималната заплата

Държавата предлага нов начин за определяне на минималната заплата От догодина минималната работна заплата (МРЗ) ще се определя по нов начин. Това каза социалният министър Зорница Русинова. По нейните думи предстои ратифициране на конвенция 131 на Международната организация на труда (МОТ), чрез която трябва да се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на МРЗ. По силата на конвенцията промяната ще се прави на база на няколко критерия: инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт (БВП) и др.
За тази промяна настояват от години работодателските организации. Досега обаче стъпки в тази посока не бяха правени. Активизиране от страна на държавата имаше едва когато четирите национално представени работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). 
Днес бизнесът очаква да се срещне със синдикатите, за да обсъдят промяната. Покана за това бе отправена през миналата седмица. Работодателите са против предстоящото увеличение на МРЗ до 460 лв. от началото на следващата година, което е ръст от 9.5%. Според тях това увеличение не се базира на обективни индикатори и ще има негативно влияние върху пазара на труда и икономиката като цяло.
Работодателските организации изтъкват, че за 16 години минималната заплата се е повишила 7 пъти, докато производителността на труда и БВП е много по-малко. Експерти от трите организации предупреждават, че изпреварващият ръст на МРЗ може да доведе до съкращение на персонал. От АИКБ настояват минималната заплата да се договаря по икономически дейности, а не да е една и съща в национален мащаб.

24.10.2016, 12:12 часа
980 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha