Съветниците спряха плановете за премахването на Сувенирната палата във Враца

Съветниците спряха плановете за премахването на Сувенирната палата във Враца Съветниците във Враца не приеха предложението на кмета Калин Каменов за даване на предварително съгласие за промяна на устройствения план на терена под сградата на Сувенирната палата. Това се случи на днешната сесия на местния парламент, видя репортер на BulNews.bg.
Припомняме, че преди две седмици градоначалникът обяви, че емблематичната сграда ще бъде сравнена със земята, а на нейно място ще бъде издигнат нов търговски център.
Множество бяха изтъкнатите причини за несъгласието на съветниците с предложението. Сред открояващите се са внасянето на предложението като извънредно. Според част от местните сенатори е недопустимо толкова важни решения да се внасят в последния момент.
Съмненията относно каква част от новият административно-търговски център ще бъде в полза на общината също бяха сред обсъжданите в залата днес.
Въпреки поясненията и обясненията за докладната и че в момента се решавало само да се изготви нов ПУП, местните сенатори не бяха единодушни в гласуването си. С 24 гласа „за“, 4 „против“ и 2 „въздържал се“ решението не бе прието. За да се приеме трябваше да се съберат поне 25 гласа „за“.
Това накара председателя на общински съвет Румен Антов да помоли колегите си да прегласуват докладната. Той призова всички съветници отново да гласуват. Въпреки молбите и призива от Калин Каменов, съветниците напук гласуваха с 23 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“.
Според кмета сградата много отдавана е била емблематична за града, но сега състоянието й е неприемливо. Каменов поясни, че интересът към терена ще бъде много голям, но всички проекти ще бъдат обсъдени с общинските съветници. Той обаче предлагал днес да се вземе решение за каква дейност да бъде използвана, а не каква ще бъде визията й.
В дебатите се включи и общинската съветничка от групата на червените Цветелина Дамяновска, която не пропусна да отбележи, че не трябва да се позволява да се построи здание за 4-5 месеца само с магазини и офиси. Според нея хората се притесняват, че в случая може да има защита на частни интереси.
На въпросите й пояснения даде главния архитект Чавдар Спасов, който заяви, че имота, на който е построена сградата е частна общинска собственост, а публична общинска собственост са само 3-те метра към фонтана, които искат да включат към ПУП-а, като сегашното решение по никакъв начин не влияе на бъдещите решения за сградата и терена. Калин Каменов допълни, че ще настоява от бъдещия инвеститор сериозна част от сградата да остане общинска или поне първия етаж. Градоначалникът ще изисква сградата да отговаря и на архитектурната визия на района. След като теренът пък се даде на инвеститор то ще бъде със суперфикция – отстъпено право на строеж.
 
24.10.2016, 12:57 часа
2955 2
Коментари

ВРАЦА

28.05.2017, 18:30 часа
АЙДЕ НЕКА ПАРАШУТИСТА ДА ИЗГРАДИ НЕЩО . ПОЧНА ДА РУШИ ОТ ПЪРВИЯ СИ ДЕН КАТО Т.Н. КМЕТ. ЕБА МАМАМТА НА ЦЕЛИЯ ГРАД СЕГА У СУВЕНИРНАТА СЕ Е ОГЛЕДАЛ . ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ , Т.Е. И ВИДИМИ ВЕЧЕ НЕ СА ЧЕ Е ТЪМНИЦА ИЗ ГРАДА.

един човек

28.05.2017, 18:30 часа
Ами оставете сградата да се разпадне,пък дано счупи главата на някой общински съветник преминавайки покрай нея.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha