Прокурорската офанзива за АЕЦ "Белене" стигна до Делян Добрев от ГЕРБ

Прокурорската офанзива за АЕЦ "Белене" стигна до Делян Добрев от ГЕРБ Активизирането на прокуратурата по проекта АЕЦ "Белене" стигна до бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, след като в предишните дни бяха повдигнати обвинения срещу бивш министър от БСП и двама шефове на НЕК от времето на кабинета "Станишев". Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Добрев, който обеща да го сдаде доброволно. Прокуратурата е установила, че той е нанесъл щети за над 4.5 млн. евро на "Националната електрическа компания" (НЕК) с това, че след като през март 2013 г. правителството и парламентът прекратиха проекта АЕЦ "Белене", бившият министър не е спрял договора с архитект -инженера "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” и по него са продължили плащанията от страна на НЕК.
Искането за свалянето на имунитета се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, че Делян Добрев е проявил умишлена безстопанственост като не е анулирал договора с "Парсънс". Той не бил предприел действия дори след като през юни 2012 г. тогавашният директор на НЕК Иво Лефтеров с изходящо писмо е повдигнал въ проса с прекратяването на търговските отношения с консултанта.
Компанията бе избрана с обществена поръчка през 2004 за архитект-инженер, който трябва да подпомага НЕК в избора на изпълнител на строежа на АЕЦ "Белене", в сключването на договора с предпочетената руска фирма "Атомстройекспорт", а след това да следи процедурите по проектираните, изпълнението, лицензирането и въвеждането в експлоатация на ядрената централа.
Договорът с "Парсънс" е сключен през януари 2005 г. от правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС). Плащанията по контракта от страна на НЕК са продължили и след решенията на кабинета и Народното събрание за спиране на АЕЦ "Белене" и консултантът е получил 4 561 697.27 евро. От обвинението не посочват до кога са правени плащанията..
През септември 2013 г. от изявление на собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, който е подизпълнител на "Парсънс" за АЕЦ "Белене" стана ясно, че и в онзи момент договорът не е бил прекратен, тъй като Министерският съвет не си е свършил работата.{C}{C}Същия месец прокуратурата започна и разследване заради изплащането на 7.5 млн. лева на консултанта, преобразуван вече в "УорлиПарсънс", по АЕЦ "Белене" въпреки спирането на проекта. Малко по-късно бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв. на двама бивши шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, срещу управителя на "УорлиПарсънс" Събин Събинов и Богомил Манчев. По-късно обвиненията срещу Манчев и Събинов бяха свалени, но срещу Лефтеров и Анастасов останаха, но не е ясно какво се случва с това дело.
След свалянето на имунитета на Добрев и предявяването на претенциите на прокуратурата срещу него, той ще стане четвъртият човек в рамките на седмица, който става клиент на прокуратурата за нанесени щети по проекта АЕЦ "Белене". Миналия вторник под отговорност бяха подведени бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян заради щета от над 77 млн. евро при продажбата на стария реактор от АЕЦ "Белене", тъй като поели за сметката на НЕК транспортни и митнически разходи за извозването на оборудването до Русия. Задето не им е оказал контрол по тази сделка с обвинение дни по-късно се сдоби и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета на Сергей Станишев Петър Димитров.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че с Добрев няма да приключат обвиненията за АЕЦ "Белене", а ще има и още подведени под отговорност.
24.10.2016, 13:17 часа
666 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha