Топджихадисти откраднаха 1,75 милиона долара от "Ислямска държава" и отпрашиха

Топджихадисти откраднаха 1,75 милиона долара от "Ислямска държава" и отпрашиха 2-ма високопоставени представили на Ислямска държава (ИД) откраднаха 1,75 млн. от хазната на групировката в Ирак и избягаха, предаде АФП, цитирана от БТА. Официалният представител на американското финансово министерство Адам Шубин заяви, че джихадистите изпитват сериозни затруднения с парите.
"ИД е престанала да изплаща премии на семействата на убитите бойци", каза Шубин и съобщи за случаи на корупция, при които двама висши представители на ИД са избягали от Ирак, единият със 750 000 долара, а другият - с 1 милион. "Трудно се намират бойци, когато няма пари да им се плаща", каза той. Думите на Шубин бяха разпространени малко преди днес официални лица от 35 държави да започнат обсъждането в Кувейт мерки срещу финансирането на тероризма и в частност на ИД.
Представители на страните от коалицията срещу Ислямска държава ще обсъдят днес в Кувейт засилване на борбата срещу финансирането на джихадистката групировка, предаде Франс прес, като се позова на американското министерство на финансите.
На срещата в Кувейт Групата за борба с финансирането на ИД, в която участват 35 страни, ще сподели информация и ще разработи и съгласува мерки срещу финансовата дейност на Ислямска държава, каза Адам Шубин.
Той призова Катар и Кувейт да затегнат мерките срещу прането на пари и финансирането на тероризма. "Тези страни нямат нито необходимата политическа воля, нито капацитета да прилагат своите закони срещу финансирането на терористични организации", продължи Шубин. Той прикани Турция, за която според АФП има съмнения, че е "логистична и финансова платформа" за ИД, да положи повече усилия в борбата срещу финансирането на джихадистите.
24.10.2016, 14:55 часа
385 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha